Felmentették Terták Ádámot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Felmentette Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter április 30-ai hatállyal Terták Ádámot, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITD Hungary) vezérigazgatóját.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közleménye szerint a miniszter elismerte Terták Ádám elmúlt fél év során tett szakmai erőfeszítéseit, mindazonáltal munkájával elégedetlen volt az ITDH szervezetátalakítási ütemét illetően.

A miniszter május 1-jei hatállyal a szervezet vezetői feladatainak ellátására - a poszt pályázati úton való betöltéséig - Rétfalvi Györgyöt bízza meg, aki jelenleg a J. Walter Thomson (JWT) reklámügynökség vezetője. Rétfalvit, aki korábban az Unilevernél dolgozott és később a Zwack Unicum Rt. vezérigazgatója volt, tavaly ősszel nevezték ki jelenlegi posztjára.

Terták Ádám tavaly november 15-én lett az ITDH vezérigazgatója. Kinevezését követően a magyar gazdaság érdekeinek rugalmasabb, hatékonyabb képviseletét, valamint a Magyarországon jelen lévő vállalatokkal való intenzív kapcsolattartást ígért.

A változtatás igénye akkor a minisztercserével került előtérbe: Kóka János gazdasági megválasztása után tervbe vette a külgazdasági stratégia, a befektetésösztönzés markáns átalakítását, és tavaly ősszel ismét a GKM-hez került az ITDH. Terták kinevezése után kétéves, befektetésösztönzést támogató informatikai programot hirdetett, egyebek között az egyablakos ügyintézési rendszer kiterjesztésével próbálják növelni a Magyarországra áramló működő tőke nagyságát (HVG, 2005. április 2.).

Terták Ádám közgazdász végzettségű, a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán, illetve a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát. A számítástechnika területén, majd az egyik magyar kereskedelmi bank tanácsadójaként dolgozott. Irányította 1991 januárja óta az Ernst and Young magyarországi irodáját vezérigazgatóként, majd 2003. március 15. és 2004. február 29. között az Ernst and Young magyarországi irodájának elnöke volt.

Az 1993-ban alapított ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium háttérintézménye. Kapcsolatokat teremt a belföldi vállalkozók, az állami és regionális közigazgatási intézmények és a külföldi partnerek között.