Már kétmillió éve létezett a szolidaritás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Közel kétmillió éves és az emberi szolidaritás első példája az az emberi koponya, amelyet a grúziai Dmanisziben találtak a régészek.

A grúz kutatók a Nature című nemzetközi tudományos lapban közölték a világgal a leletre vonatkozó adatokat és következtetéseiket. A koponya, amely egy 50-60 év közötti férfié volt, már azért is érdekes lelet, mert a homo georgicus-ok, amelyekhez tartozott és akik a homo habilis és a homo erectus között éltek, nem éltek sokat. Még izgalmasabb, hogy teljesen fogatlan és fogai jóval halála előtt hulltak ki - idézi a spanyol El País című napilap.

Mivel nyilvánvalóan nem tudta megráni sem a húst, sem a növényeket, amelyeket akkor még nyers állapotban fogyasztottak, valakiknek ezt meg kellett tenniük helyette. Egy csoport etethette úgy, hogy előre megrágták az ételét. Ez pedig szociális kötelékek létére, szolidaritási érzelmekre utal, mert a nehéz létfenntartási körülmények között egy "haszontalan" lény táplálása hihetetlen luxusnak számíthatott.

A franciaországi Chapelle-aux-Saints-ben korábban már találtak fogatlan koponyát, de az egy kb. 100 ezer éves neandervölgyié volt.