Felszámolja az infarktust a csodagyógyszer

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Panoráma

Kazahsztánban egy olyan "szívkenőcsöt" kísérleteztek ki, amelynek segítségével sikerrel kezelhetők az infarktuson átesett betegek.

A kazahsztáni Molekuláris Biológiai és Biokémiai Kutatóintézet munkatársai olyan piciny, egy mikron nagyságú „buborékokat" alkottak, amelyek helybe szállítják a gyógyszereket. Az infarktuson átesett betegek gyógyításában alkalmazott szerek kevéssé hatékonyak, hiszen képtelenek bejutni a szívizom sérült sejtjeibe. A későbbiekben a sérült sejtek elhalnak, helyükön heg képződik, s így a szív már képtelen ugyanúgy működni, mint az infarktus előtt.

A kazahsztáni kutatók szerint a „szívkenőcs" megoldhatja ezeket a gondokat. A kenőcsöt elég a test bármelyik pontján vékony rétegben felvinni egy 2 centiméteres területen a bőrre és egy negyedóra múlva a beteg közérzete jelentősen javul. A készítmény 24 órán keresztül hat.

A készítmény titka az „okos" burok, amelybe a gyógyszer aktív molekuláit csomagolják. A buborékok ugyanis a kívánt helyen, a sérült szívizmot elérve engedik szabadon a gyógyszeres molekulákat. Jelenleg a kutatók háromféle készítményt tesztelnek. Az egyik az értágító hatású nitroglicerint hivatott helyettesíteni, a másik egy vérnyomáscsökkentő készítmény, a harmadik pedig egy gyulladásgátló szer.

A találmányukat a kazah tudósok szabadalmaztatták, amelynek alapján másfél év múlva kezdődhet meg az újfajta gyógyszerek sorozatgyártása.