A Microsoft előkészíti a „kötelező” regisztrációt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon február óta 11 ezer felhasználó tesztelte Windows szoftverének eredetiségét. A Microsoft ugyanis akkor terjesztette ki 25 országra, köztük Magyarországra is a Windows Genuine Advantage (WGA) – magyar nevén „Eredeti Windows – Valódi Előny” – programot, melynek célja az illegális szoftverhasználat visszaszorítása.

A nem hivatalos forrásokból származó, legálisnak hitt illegális szoftverek megvásárlása évről évre több millió egyéni felhasználónak és vállalatnak okoz károkat, hiszen ezek gyakran biztonsági réseket vagy kártékony kódokat is tartalmaznak, vagy egyszerűen csak hiányosak. Az „Eredeti Windows – Valódi Előny” kezdeményezés keretében lehetőség nyílik a szoftverek eredetiségének ellenőrzésére. A tesztelésen túljutott jogtiszta Windows-t használók számára a Microsoft ingyenes hozzáférést ad különböző népszerű programokhoz, illetve további előnyökhöz juttatja az egyéni és vállalati felhasználókat.

Az „Eredeti Windows – Valódi Előny” kezdeményezés sikerét jelzi, hogy az angol nyelvterületen elsőként elindított Központot alig 5 hónap alatt 5 millió felhasználó kereste meg. Magyarországon eddig több mint 30 ezer felhasználó látogatott el a Letöltő Központon keresztül az „Eredeti Windows – Valódi Előny” tájékoztató honlapjára, közülük 11 ezren vették igénybe a program által kínált eredetiség-vizsgálatot. A jogtiszta Windowst használók által leginkább kedvelt, ingyenesen letölthető alkalmazások az eddigi tapasztalatok alapján a Windows Media Player 10 és a Photo Story 3 voltak.

A Microsoft, a legális Windows-t használók számára, ezen felül olyan hasznos és fontos szoftvereket tesz ingyenesen elérhetővé, mint például a Windows 98, Windows NT és Windows 2000 rendszerekkel is használható Media Player 9, a valutaváltóval kombinált számológép és a Windows Media kódoló 9-es sorozata.

Idén a második félévtől a kezdeményezés egy újabb fázisához érkezik. Ennek keretében a programban való részvétel kötelezővé válik azoknak, akik a Microsoft Letöltő Központ  szolgáltatásait génybe kívánják venni. Ebben az időszakban az eredeti Windows-t használók számos új alkalmazáshoz kapnak ingyenes hozzáférést a Letöltő Központon keresztül. A Windows Update webhelyek biztonsági frissítései továbbra is mindenki számára elérhetőek maradnak.