A Microsoft saját BitTorrent fájlcserélőjén dolgozik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
BBC

Saját fájlmegosztó hálózatának létrehozását tűzték ki célul a Microsoft, mely önmagát javító algoritmust használ és védi a jogdíjas tartalmakat.

A BitTorrent megnehezíti a fájl-
cserélőket ellenzők dolgát
© sxc.hu
Az Avalanche kódnév alatt az angliai Cambridge-ben készülő program, a BitTorrent fájlmegosztó mintájára - a fájlokat adatcsomagokra bontó – szoftvert tervez, mely audio-, videó- fájlok és szoftverek megosztására is alkalmas.

A BitTorrent újítása az előző peer to peer megoldásokhoz képest abban állt, hogy nem tartalmazza a fájlok elérési útjait, helyette úgynevezett „trackerekben” osztja meg a linkeket, melyek nem a teljes letöltendő fájlra mutatnak, hanem helyette az azt megosztókhoz hoz létre hozzáférést, és darabokban tölt le egyszerre több forrásból.

A britek által fejlesztett megoldás a hiányzó blokkokat képes újra alkotni, ezzel javítva az adatátvitel okozta hibákat. Mindehhez ”hálózati kódolást” használ.
A BitTorrentel ellentétben a Avalanche nem függ a trackerektől, automatikusan osztja meg a fájlokat anélkül, hogy keresne a felhasználó merevlemezén. A legtöbb fájlmegosztónak ugyanis gyakran az a problémája, hogy bizonyos fájlok bizonyos részei rendkívül nehezen vagy egyáltalán nem tölthetőek le. Ez pedig hatalmas „tumultushoz” vezet és „adatdugókat” generál, jelentősen lassítva az adatátvitelt.

A „hálózati kódolásnak” köszönhetően a Microsoft fejlesztése képes lesz rá, hogy bármely fájl kellő mennyiségű részének letöltése után a hiányzó részeket kipótolja, vagyis a fájl bármely részét a hiányzó részé képes transzformálni a fejlesztők elképzelései szerint.

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA), a globális filmipart képviselve, tavaly december óta támadja a BitTorrent programot, mert az jogvédett tartalmak megosztását is lehetővé teszi. AZ MPAA akciója nyomán számos BitTorrent eléréseket megosztó oldalt bezáratott. Az oldalak fenntartói válaszul közölték: nem tehetnek róla, hogy felhasználóik illegális tartalmak megosztására is használják a BitTorrent-et. Szerintük a fájlcsere eredendően olyan tartalmak megosztására lett kitalálva melyek nem jogdíjasak.

A BBC jelenleg olyan fájlcsere alapú interaktív médialejátszó kifejlesztésén dolgozik, mely lehetővé teszi az elmulasztott tévéműsorok megtekintését egy héttel a sugárzást követően visszamenőleg.

Az Avalanche a tervek szerint szoftver disztribúcióra, biztonsági frissítések közzétételére de akár TV-on demand szolgáltatásra is szolgálhat. „Az szoftver költség hatékony, internet alapú, rendkívül gyors adatátvitel lehetővé tevő megoldást kínál” – írják a fejlesztők honlapjukon.

„Az asztali gépek bevonásával az Avalanche segítheti az adatelosztás gördülékenységén, jelentősen tehermentesítve az amúgy is túlterhelt hálózati szervereket és jobban elosztva az adatforgalmat.” – fogalmaz a fejlesztői oldal.

A Microsoft szerint a Avalanche a visszaélések ellen is hatékonyan védekezik majd, mert csak a közzétevő által engedélyezett fájlok megosztását teszi csak lehetővé. A szoftver a fejlesztők tervei szerint hamarosan piacra is kerülhet, s azért is tarthat számot a zene és filmipar szereplőinek érdeklődésére, mert mindanyuik érdeke a jogdíjas tartalmak védelme.

A fájlcserélők rajongói ellenben úgy vélik, nagy kockázatokat rejt magában a legális tartalmak fájlcserélőkön keresztüli megosztása, anélkül hogy nyomást gyakorolnának a szerverek fenntartóira és a szolgáltatókra.

Egy most közzétett felmérés szerint az utóbbi évben 150 százalékkal nőtt a tévéműsorok letöltése, melynek 70 százalékát a BitTorrent hálózatán keresztül töltötték le a netezők.