Az iskolakezdés felerősíti asztmás tüneteket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az iskolakezdés jelentős mértékben megnöveli az asztmás panaszok miatt orvosi rendelésen megjelenő gyermekek számát – közölte az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című orvosi folyóirat szeptemberi száma, amely az okokat is bemutatja.

A légúti fertőzések a legjellegzetesebbek a nyár végén, ősz elején – közölte dr. Robert A. Silverman, a New York-i kutatást lefolytató orvos csoport vezetője. Szerinte az osztálytermekben lakó vírusok tehetők felelőssé a legtöbb iskolai asztmás megbetegedésért. Az iskolakezdéssel járó stressz és a megfelelő levegőfrissítés nélkül maradó zárt ajtajú osztálytermek szintén hozzájárulnak a betegségek kialakulásához.

A Long Island Jewish Medical Center orvosai 11 New York-i kórházból gyűjtötték rendszeresen azokat az adatokat 1991-től 2002-ig az iskolakezdések előtti és azt követő harminc napban. Az 5-11 éves korosztályban a megvizsgált gyerekek 46 százalékánál tapasztaltak összefüggést az iskolakezdés és az asztmás tünetek megjelenése között. Az iskola lőtt álló 2-4 éves gyerekek között és az idősebb 12-17 évesek között ez az arány kisebb volt.

A kutatók kielemeztek minden apró adatot a tévedések elkerülése érdekében. Így megvizsgálták, hogy az egyes adatok a hét melyik napjáról származnak, milyen volt aznap a hőmérséklet vagy éppen milyen ózonszintet mértek.

Silverman szerint a kutatási eredmények ismeretében az egészségügyi szakemberek és a gyerekek maguk is jobban felkészülhetnek az asztma-szezonra, illetve könnyebben megérthetik, hogy mi okozza az iskolákban az asztmás tünetek felerősödését.