Új Microsoft technológiák közelednek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Bill Gates a Microsoft fejlesztők számára rendezett Professional Developers Conference (PDC) című szakmai rendezvényen bemutatta a közeljövőben megjelenő Windows Office „12” legújabb fejlesztéseit.

A Max képnézegető képernyője.
Csak nézünk mint a moziban
© Microsoft
Bill Gates az Office „12” termékcsaládról elmondta, hogy a szoftvert alapjaiban tervezték újjá, eredményközpontú felhasználói felületet kapott, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók a megvalósítás mikéntje helyett az elvégzendő feladatra összpontosítsanak. Az új megjelenés a vállalat folyamatos és kiterjedt kutatásaiból származó összefüggésekre épül. Ezek alapján az új felhasználói felület a szokásos menüket és eszköztárakat egy igen gazdag grafikájú „szalagra” cseréli, amely igazodik a felhasználó által elvégezni kívánt munkához. A speciális feladatokhoz tartozó jellemzőket és funkciókat tartalmazó parancslapok akkor jelennek meg, amikor a felhasználóknak éppen szükségük van rájuk és eltűnnek a feladat elvégzésével. A parancsok szervezésének és megjelenítésének ilyen megközelítésmódja leegyszerűsíti a felhasználók számára a Microsoft Office funkcióinak megtalálását és használatát.

„Az Office 95 óta az Office „12” a Microsoft Office utóbbi tíz évének legjelentősebb kiadása” – mondta Gates. Az új felhasználói felület nem csak hatékonyabban rendezi és teszi elérhetővé az Office szolgáltatásait, de lehetővé teszi a professzionális megjelenésű dokumentumok elkészítését is. Az Office „12” új grafikus „galériáiban” (Gallery) azonnal láthatóvá válnak a szövegformázás eredményei a teljes dokumentumban, és ezek alapján egyszerű rákattintással kiválasztható a megfelelő elrendezés. Az „élő minta” (Live Preview) technológiával azonnal láthatóvá válik, hogy az egyes beállítások módosítása milyen formában változtatja meg a dokumentumot. Az Office „12” megjelenése a tervek szerint 2006 második felére várható, a korlátozott számban elérhető bétaverzió kiadását a Microsoft idén őszre tervezi.

A konferencián bemutatkozott egy új alkalmazás is, ami az otthoni felhasználók számára mutatja meg, mire is képes a Vista, és az új megjelenítési technológiák. A Max nevű szoftver látványosan és meglepően kényelmesen teszi lehetővé fotóalbumok készítését és nézegetését, vagy akár azok megosztását a hálózaton keresztül, hogy barátaink is láthassák azokat. A későbbi fejlesztések várhatóan azt is megoldhatóvá teszik, hogy akár zenéket, vagy más fájltípusokat is rendszerezni vagy éppen megosztani lehessen a környezetünkkel.

A Max előzetese ingyenesen letölthető , viszont mivel a WinFX-re épül, szükség van a .NET keretrendszer 2.0-s változatának és a Windows Presentation Foundation (WPF) telepítésére is: ebben a telepítő azonban készségesen segít. Ez az első olyan alkalmazás demója, ami már valóban kihasználja a WPF adta 3D és egyéb megjelenítési lehetőségeit, és nem csak a fejlesztőknek mutatja meg, milyenek is lesznek a jövő szoftverei.

A Microsoft bejelentette, hogy egy 100 millió dolláros közös marketingprogramot indít a független szoftvergyártói közösség támogatására, Windows Vista Partner Showcase Program néven. A program célja, hogy ösztönözze a Windows Vista rendszerre épülő vállalati, kisvállalati és végfelhasználói célú független szoftvergyártói alkalmazások kifejlesztését. A résztvevő független szoftvergyártók számára így új terjesztési csatornák, közös marketinglehetőségek és pénzügyi ösztönzők válnak elérhetővé.