Magyar könyveket vár a Nemzetközi Digitális Gyermekkönyvtár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Magyar szerzők könyveit is olvashatnák a gyerekek világszerte, ha azokat feltennék a Nemzetközi Digitális Gyermekkönyvtár honlapjára.

A Nemzetközi Digitális Gyermekkönyvtárat a Marylandi Egyetem hozta létre 2002-ben weboldalt, amely a 3 és 13 év közötti gyermekeknek ingyen teszi elérhetővé a könyveket az interneten. A szabadon letölthető színvonalas kötetek iránt nagyon sokan érdeklődnek. A honlapot 2002 novembere óta 158 különböző országból megközelítőleg 500 ezer virtuális látogató kereste fel. Jelenleg kilenc nyelven érhetők el a kötetek: angolul, spanyolul, kínaiul, arabul, perzsául, filippinóul, franciául, németül és héberül.

A gyűjteményben magyar nyelvű könyv még nem található. A Nemzetközi Digitális Gyermekkönyvtár csak jogilag tiszta dokumentumot vesz fel a gyűjteménybe és nem támogatja a könyvek felhasználók általi terjesztését. A weboldal készítői több mint 100 ezer könyvet mintegy 100 nyelven akarnak elérhetővé tenni a gyerekek, a szülők, a pedagógusok és a kutatók számára. A nemzetközi kezdeményezés lehetővé teszi a különböző kultúrák megismerését és megértését.

A Nemzetközi Digitális Gyermekkönyvtár jelenleg 177 munkatárssal dolgozik világszerte. Tesztelik a honlapot, különböző helyeken foglalkozásokat tartanak, ahol megismertetik a gyermekekkel a digitális könyvtárat, elmagyarázzák használatát, továbbá ellenőrzik a bekerülő könyvek minőségét is. Ezen túl folyamatosan várják az önkéntes fordítókat is.

Magyarországon a Magyar Elektronikus Könyvtárnak van a leggazdagabb (185 darabból álló) digitális ifjúsági- és gyermekkönyv gyűjteménye, továbbá a különböző könyvtárak és a Neumann János Digitális Könyvtár honlapján érhetők még el gyermekkötetek, mondókák, versek és diafilmek.