Washington az utazók könnyebb azonosítását akarja elérni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Infinit
Tetszett a cikk?

Egyesült Államok 2006-tól kezdődően olyan útlevélrendszert készül bevezetni, amely rádiófrekvencia alapján tudja azonosítani az állampolgárokat. Az új útlevelek tartalmazni fognak egy chipet, amely alkalmas lesz arra, hogy a személyi adatokhoz minél rövidebb idő alatt hozzá lehessen férni.

Az amerikai külügyminisztérium illetékesei szerint az új rendszer nemcsak megkönnyíti az azonosítást a reptereken, hanem egyben gátat szab az útlevél-hamisításnak is.

A tervezetnek azonban nem egy kritikusa is akad. Több civil szervezet is aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az RFID chipek könnyedén scannelhetők, megnyitva ezzel az utat a bűnözők előtt, és lehetővé téve idegeneknek, hogy beleolvassanak az állampolgárok adataiba.

Az amerikai külügyminisztérium több, állampolgároktól érkező hozzászólást is kapott az üggyel kapcsolatban: a rendszer biztonságosságát és illetéktelenek előtti titkosságát vonták kétségbe, valamint sokan a privacy-jogok megsértésétől is tartanak. A minisztérium védekezésében a legfőbb érv, hogy a rendszer passzív jellegű, vagyis a chip nem sugároz információkat, csak abban az esetben, ha egy arra rendeltetett RFID-leolvasó eszköz kéri azt.