Az indiai mezőgazdasági kutatási tanács (ICAR) DNS-lenyomatokat készít az India különféle területein honos és népszerű 72 Basmati rizsfajtáról. Más, tipikusan indiai növényekről már készült genetikai regisztráció. Eddig az ICAR 42 chili-, 243 banán- és 30 mangófajtáról készített „ujjlenyomatot”. A 72 basmati rizsfajta genetikai „lefényképezése” is két éven belül megtörténik - írta a brit Independent News & Media Ltd. indiai honlapján.
Hogy nem felesleges elővigyázatosságról van szó, azt az előzmények igazolják. 1997-ben ugyanis a RiceTec amerikai vállalat „Texmati” néven 20 saját nemesítésű rizsfajtára kapott szabadalmat. Amikor három évvel később India rájött, hogy ezek indiai fajták, megtámadta a szabadalmat. A vállalat első menetben 4 rizsfajtáról lemondott, de később az indiai bizonyítékok láttán az Amerikai Szabadalmi Hivatal szakértői törölték mind a 20 bejegyzést.
A finom illatú, thaiföldi jázmin rizs története is hasonló. A RiceTec vállalat „Jasmati” néven saját változatot szabadalmaztatott, s emiatt később a thaiföldi kormánynak kellett pereskednie.
A Basmati rizsfajta India népszerű exportcikke. Nagyszemű, könnyen megfő, és természetes illata van. Egyszer már folyt miatta per, mert egy amerikai vállalat levédette a „basmati” nevet saját, indiai rizzsel keresztezett amerikai rizsfajtája számára.
Az országok régóta védik hagyományos termékeik nevét. Franciaország például sajtjait és borvidékeit óvja, és a cseheknek is csak nehezen sikerült megakadályozni, hogy az American Anheuser-Busch sörgyár kisajátítsa a Budweiser nevet.
A modern mezőgazdaság új jelensége a génkalózkodás. Hiába közismert, hogy a basmati rizs Indiából származik, ezt nagyon nehéz bíróság előtt megvédeni. Ezért kérték fel a hazai tudósokat, hogy dolgozzanak ki az ujjlenyomathoz hasonló növényi genetikai azonosító rendszert.