Az Intel a netre kötötte a Fender gitárját, amely magától játszik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Fendernek és az Intelnek köszönhetően a leendő rocksztárok hamarosan hatalmas segítséget kaphatnak egy minap bemutatott digitális gitártól, amely alighanem megváltoztatja a zenélésről alkotott eddigi elképzeléseket. Az internetre kötött szuper-gitár azonban egyelőre még csak prototípusként működik.

Fender Telecaster Centrino
chippel. Te is lehetsz sztár
© Intel
A mára valóságos legendává vált Fender Telecaster elektromos szólógitárra alapozva hozták létre a világhálón való szörfözésre is alkalmas hangszert. A netgitár a világon elsőként képes arra, hogy az internetről a letöltsön dalokat, s lejátsza azokat anélkül, hogy bárki a húrokhoz érne. A digitális technika segítségével tehát a hangszeren váltak reprodukálhatóvá Jimmy Page? Jimi Hendrix vagy Eric Clapton szólói.

Az Intel Centrino mobil technológiát használó Telecaster képes e-mail küldeni, akár a színpadról, két dal között. Az eszköz megkereshet a világhálón bármilyen rég elfeledett akkordot. A beépített webkamera segítségével gyakorolhatóvá válnak a profi gitárosokra jellemző arckifejezéseket. S végül ellenőrizni lehet a jogdíjakat az interneten.

Egy Centrino chippel szerelt laptop és az új Telecaster képes azonban a profikat is segítheti, hiszen a gitárszólamot akár a színpad háta mögött rögzíteni lehet a segítségükkel és közvetlenül a gitárról elküldeni a világ bármely részén levő producereknek, barátoknak vagy zenésztársaknak. A beépített szoftver segítségével a gitár tulajdonosa számos különböző zenét tölthet le. Olyan tapasztalt gitárosok, akik épp most készülnek egy turné erejéig újra összeállni zenekarukkal, az internethez kapcsolódó mp3-lejátszó segítségével emlékeztetőül letölthetik régi slágereiket.