Las Vegasban megnyílik a világ legnagyobb showja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idei Consumer Electronic Show (CES) kiállítási csarnokaiban minden eddiginél nagyobb felvonulást tart a szórakoztató- és háztartási elektronikai ipar január 5-e és 8-a között. Több mint 130 ezer kiállítási tárgy és 2500 kiállító mutatkozik be a szórakoztatás fővárosában.

Las Vegas by night. A CES 130 ezer kiállítási
tárgyat mutat be
© AP
A Las Vegas Convention Centerben és néhány további helyszínen rendezett kiállítás több mint 1,6 millió négyzetlábon, azaz közel 150 ezer négyzetméteren mutatja be a legújabb, de már kapható eszközöket, s a jövő kütyüit. Emiatt az egyébként nagyon lelkes amerikai sajtó szerint is egészséges szkepticizmussal kell közeledni a bemutatott tárgyakhoz, amelyek közül sokat alighanem sohasem vásárolhatunk meg a kereskedelemben.

A Microsoft beígérte, hogy a fejlesztők januárban (remélhetőleg már a CES idején) megismerkedhetnek a már olyannyira várt új operációs rendszer, a Vista egy teljes, minden funkciójában működő „előnézetével”. Most mutatkozik be az Intel vadonatúj fogyasztói elektronikai márkája is, a Viiv. Vannak, akik ettől nem várnak egyebet, mint a cég új következő generációs chipkészletét, de az Intel szerint a Viiv jobb játékprocesszorokat és sokkal rugalmasabb számítógépeket jelent majd, amelyek PC-ként is megállják a helyüket, de videók rögzítésére és editálására is alkalmas otthoni eszközként is használni lehet.

Az Intel a Viiv brand alatt megjelenő termékeit még nem fogja bemutatni, de a CES alkalmas lesz arra, hogy világossá tegye a márkához kapcsolódó stratégiáját. Az Intel fő konkurense, az Advanced Micro Devices (AMD) szintén újdonságokat, talán új márkát is bemutat Las Vegasban, de biztosan ez lesz az az alkalom, amikor elmagyarázhatja a nagyközönségnek, hogy az átalakulóban lévő chiptechnológiai piac kínálatában miben is különböznek termékei a konkurensekétől.

A mobiltelefonok piacán a következő hívószavak lesznek a legfontosabbak a közeljövőben: okostelefon, nagysebesség, és internettelefon. Három olyan gyártótól is megjelennek kéziszámítógép jellegű okostelefonok, amelyek eddig ebben a versenyben nem igazán mutatták még meg magukat. Pedig a Motorola, a Nokia és a Palm a közeljövőben akár domináns szereplő is lehet ezen a piacon. Alighanem a CES lesz az első alkalom, ahol Amerikában bemutatkozik a W-CDMA, az az új mobiltelefon szabvány, amely már igen nagy, 400-1100 kilobit/sec adatátviteli sebességet képes garantálni. Ez azt jelenti, hogy a 15 kép/sec lefutású videoklipek simán letölthetők, s talán már az élő, jó minőségű képtelefonálás is megvalósulhat a segítségével. A Nokia és a Samsung 2006 közepére piacra viszi e termékeket, legalábbis az USA-ban. Ugyancsak megjelennek az idén a hibridtelefonok, amelyek a VoIP (azaz internetes) telefonálást tesznek lehetővé. Ez különösen amiatt érdekes, hogy a wi-fi technológia használata egyre sebesebben terjed.

A játékok között a legnyilvánvalóbb összecsapásra a Sony követkerző generációs konzolja, a PS3 és a Microsoft Xbox 360 között kerül sor, amely már karácsony előtt sikeresen debütált.

A hatalmas LCD- és plazmatévék uralják majd a kiállítás szinte minden szegletét, amelyek majd új formátumú, nagyfelbontású, például a szintén idén piacra lépő Blu-Ray szabvány szerinti videókat mutatnak be.

Ezek az előre látható újdonságok. A kiállítás ízért azonban a meglepetések fogják adni, amelyekről beszámolunk.