IHM: minden oktatási intézményben van szélessávú internet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A közlekedési hálózat fejlesztése mellett a legtöbbet az informatika fejlesztésére költötte a kormány az elmúlt négy évben, s az ország valamennyi oktatási intézményében van már szélessávú internet-csatlakozási lehetőség - közölte pénteken Székesfehérváron az informatikai és hírközlési miniszter.

Kovács Kálmán az informatikai fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatón elmondta: míg 2002-ben az 1 milliót sem érte el az internet-hozzáféréssel rendelkező számítógépek száma Magyarországon, most 3 millió komputerrel lehet belépni a világhálóra és csaknem hétszeresére nőtt négy év alatt a internethasználat. 

A miniszter hangsúlyozta: a Közháló program eredményeként tavaly év végére az ország valamennyi oktatási intézményében van szélessávú internet-csatlakozási lehetőség, és kialakult az e-Magyarország pontok 2700 egységből álló hálózata. A világhálón belül létrejött egy magyar alháló és megkezdődött 300 intézmény adatainak egységes rendszerben való feltöltése a nemzeti digitális adattárba.

Európában elsőként Magyarország szabályozta törvényben az elektronikus információszabadságot, és tette lehetővé törvényes keretek között a hozzáférést a közadatokhoz. Ennek eredményeként két év alatt 25 ezer közhivatal adatai lesznek hozzáférhetőek az interneten - hívta fel a figyelmet Kovács Kálmán.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta: Fejér megyében a települések 90 százaléka nyert informatikai pályázatot és valamennyi helységben megvalósult valamilyen mértékű informatikai fejlesztés. Az e-ügyintézés megteremtésére Székesfehérvár több településsel közös pályázaton 400 millió forint európai uniós támogatást nyert.  

A megye településein 200 eredményes pályázat segítette az iskolák felszerelését multimédiás eszközökkel, továbbá 20 e-Magyarország pont épült ki a megyében - mondta a miniszter.