Intel chippel szerelt Mac és iPod-farmer a MacWorld-ön

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Steve Jobs bemutatta az első Intel-processzorral szerelt iMac-et. A tervezettnél hat hónappal korábban bemutatott, egyetlen sík képernyőből álló gép mellett az Apple új hordozható számítógépével, a MacBookkal is megismerkedhetett a közönség.

Az iPodból eddig 42 millió fogyott
© AP
A szokásához híven fekete garbót és farmert viselő Jobs elmondta, az új iMac 2-4-szer olyan gyors, mint a korábbi, még az IBM és a Motorola által kifejlesztett PowerPC chipekkel operáló masinák.

„Ezek a gépek valósággal dübörögnek” – nyitotta meg a beszédét az Apple feje, aki elárulta. hogy, a most bemutatott  gépek az Intel legújabb Core Duo chipjeivel készülnek, s ezzel teljesítményük felülmúlja a G4-es és G5-ös PowerPC-ket.

A februárban megjelenő MacBook Pro a G4 PowerBook utódja lesz majd. Az új modellről Jobs elmondta, a mindössze 1 inch (2,54 cm) vastagságú gép a jelenleg kapható Apple notebooknál csaknem négyszer gyorsabb lesz. A 15-inches képernyővel és beépített iSight videokonferenciát is lehetővé tévő kamerával szerelt eszközt két konfigurációban dobják majd piacra. Az 1,67 GHz-es processzorral szerelt változat 2000, a 2,1 GHz-es csúcsgép 2500 dollárba kerül majd. Újdonság a mágneses tápkábel-csatlakozó, amely könnyen lecsatlakozik a gépről, megelőzve ezzel a véletlen baleseteket.

Az új iMac felépítésében teljesen megegyezik a G5-ös modellel, amelynek a helyébe lép, azonban Jobs szerint ez is 2-3-szor gyorsabb elődjénél. Az Apple-vezér hozzátette, a cég a 2006-os év vége előtt átalakítja teljes termékportfolióját, s havonta jelentet majd meg hardvermódosításokat.

Rick LePage, a MacWorld elnöke az új készülékek dizájnját dicsérte.

„Az új MacBookokat el fogják kapkodni” – nyilatkoztatta ki a rendezvény fő szervezője. „Az Apple az utolsó darabig el fogja adni ezeket a masinákat.”

A várakozások ellenére Jobs nem említette meg a nappalikba szánt kompakt dobozokat, amelyeket az otthoni szórakoztatóközpont legfőbb egységének szán az Apple. A gépek az Intel Viiv hardverplatformjára épülnek majd.

Jobs beszédében korábban elmondta, az Apple népszerű zenelejátszójából, az iPodból 2005 utolsó negyedévében nem kevesebb, mint 14 millió darab fogyott, s ezzel az összeladások száma meghaladta a 42 milliót. Érdekesség, hogy a MacWorld-ön a farmernadrágjairól ismert Levi’s bejelentette, hogy kifejezetten iPod-tulajdonosok számára készíti el legújabb farmercsaládját. A RedWire DLX nevet viselő nadrágokon külön erre a célra szabott zseb várja majd a kis készülékeket, s beépített behúzható fejhallgató segíti majd a zenehallgatást, megakadályozva, hogy a felhasználó belegabalyodjon a drótokba. Korábban a Burton készített olyan snowboard-kabátot, amelyben kifejezetten az iPod számára alakítottak ki egy megfelelő csatlakozókkal ellátott, párnázott zsebet.

iLife és UWB (Oldaltörés)

Jobs bemutatta az Apple új szoftvercsomgaját, az iLife Suite-ot, amely iWeb alkalmazása segítségével lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszerűen hozzanak létre weboldalakat, filmeket készítsenek, illetve „photocastoljanak”. Az iPod kapcsán elterjedt podcasting mintájára a photocasting a fényképek egyszerű és automatizált internetes megosztását jelenti.

További újdonságként mutatkozott be az évek óta várt UWB-szabvány. Az Ultrawideband a különböző eszközök vezeték nélküli összekapcsolását teszi lehetővé, csaknem százszor nagyobb sebességgel, mint a Bluetooth, s kétszer olyan gyorsan, mint a Wi-Fi (802.11a) szabvány. A MacWorld-ön a Belkin mutatta be vezeték nélküli USB hubját, amelyre egyszerre négy különböző eszközt lehet csatlakoztatni, amelyek ezután drót nélkül csatlakoznak a számítógéphez tíz méteres hatótávolságon belül.