A tokiói Juntendo University kutatói kísérleti alanyként részben egyszerű, "mezei" laboratóriumi egereket, részben olyan genetikailag "módosított" rágcsálókat "alkalmaztak", amelyeket gyorsított öregedésre programoztak be - olvasható a JNews című orosz nyelvű hírportálon.
Az egereket nyolc héten keresztül dohányfüstös helyen tartották, s a kísérlet egész ideje alatt mindkét csoport egyedeinek egy részét ötven százalékos paradicsomlével itatták.
A kísérlet végére a gyorsított öregedésre beprogramozott egereknél tüdőtágulat alakult ki, kivéve a csoport azon egyedeit, amelyek paradicsomlét kaptak. (A normális laboratóriumi egereknél nem fejlődött ki a betegség).
A japán kutatók a paradicsomlé védőhatását a benne lévő lycopen nevű antioxidánssal magyarázzák, amely meggátolja a szöveteket károsító úgynevezett szabadgyökök képződését. Véleményük szerint adott esetben a lycopen a dohányfüst által az oxidáló hatású és az antioxidáns vegyületek között megbomlott egyensúlyt állítja helyre.