A sajt lehetetlenné teszi a vörösbor aromáinak érzékelését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A sajthoz felszolgált vörösbor akármilyen ócska lőre is lehet, mert a sajt után nem érezni az aromáját – derítették ki amerikai kutatók, akik annak jártak utána, hogy milyen élettani alapja van a sajt és a vörösbor hagyományos párosításának.

Vörösbor és sajt. Nem nagyon
férnek össze
© janugget.com
Hildegarde Heymann és segítője Bernice Madrigal-Galan a kaliforniai egyetemen tapasztalt borkóstolóknak többféle bor olcsó, majd drága változatát kínálta, azután pedig sajt következett, és utána megismételték a borkóstolót.

Kiderült, hogy a sajt íze gyakorlatilag a bor aromájának minden összetevőjét elnyomja. Eltűnik gyümölcsös íz, nem érződik, hogy tölgyfahordóban tartották a bort, nem érzékelhető a savtartalom és az esetleges fanyarság. A vajillat a borok egyetlen olyan aromája, amelyet a sajt felerősít, valószínűleg azért, mert a sajtban is megvan ennek a molekulája.

A kísérleti személyek nyolcféle sajtot próbáltak ki. Az erős ízű sajtok hatása nagyobb volt, mint az enyhéké, de az összes sajt elnyomta minden bor ízét. Vagyis kiderült, hogy nem léteznek mágikus, egymást kiegészítő sajt-vörösbor párosítások.

A kutatók két lehetséges magyarázatot is felvetettek: vagy a sajtok megkötik a bor ízét meghatározó molekulákat, vagy a sajt zsírtartalma réteggel vonja be a szájban található érzékelő bimbókat, és ezáltal teszi lehetetlenné az érzékelést.

A francia nyelvű, kanadai VinQuebec.com borportál ínyenc kommentátorai szerint a kutatási eredmények nem vonatkoznak a fehér- és a likőrborokra, s saját tapasztalataik alapján sajtok mellé az édes fehér likőrborokat ajánlják.