Grapefruittal a szív- és érrendszeri betegségek ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Izraeli tudósok szerint napi egy grapefruit jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét, s ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A jeruzsálemi Hebrew University kutatói 57 olyan pácienst vontak a vizsgálatokba, akik a közelmúltban szívkoszorúér-, vagyis bypass-műtéten estek át. A vizsgált személyek mindegyikének magas volt a koleszterin-, valamint a vérzsírok (lipidek) szintje, ami miatt nehezen gyógyult a műtéti seb - olvasható a Membrana, című orosz hírportálon.

A pácienseket három csoportra osztották: az elsőben a betegek naponta elfogyasztottak egy vörösbelű grapefruitot. A második csoport tagjainak naponta egy sárgabelű grapefruittal kedveskedtek, a harmadikban a páciensek viszont nem kaptak semmit.

A harmincnapos kísérlet eredményeként a grapefruitot fogyasztó betegeknél jelentősen csökkent a koleszterin és a lipidek szintje a vérben, a kontrolcsoport tagjainál viszont, akik nem részesültek a gyümölcs áldásaiban, semmiféle változást sem regisztráltak. A kísérlet másik tanulsága szerint a vörösbelű grapefruit hatékonyabbnak bizonyult, ami a feltételezések szerint az antioxidánsok magasabb koncentrációjával magyarázható.