Negroponte a Media Lab-tól a 100 dolláros laptopért távozott

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Infinit

Több mint 20 év után elhagyta az MIT Media Lab-ot Nicolas Negroponte, az új média egyik legavatottabb teoretikusa, hogy a 100 dolláros laptop tervének szentelhesse minden idejét.

Nicholas Negroponte. Előrelátó
gondolkodás
© Wikipedia.org
Negroponténak magyarul is megjelent az egyik legfontosabb műve, a Digitális létezés (Being Digital, 1995), amely a Wiredben az 1990-es években megjelent, alapvetően ismeretterjesztő, mégis vizionáriusnak tekinthető cikkek a gyűjteménye. Ezekben Negroponte azt az azóta már kézenfekvő változást hirdette, amely az atom alapú világ bit alapúvá való átfordulását hozta. Ma már úgy mondanánk, hogy a virtuális, vagy online világ kialakulásáról beszélt. Ebben az új világban – jósolta Negroponte – az interaktivitás, a szórakoztatás és az információ egybenő egymással.

Negroponte előre látott számos fontos változást a média terén, amely az internet és a számítástechnika hatására következett be, bár elképzelései néhány esetben csupán izgalmas koncepciók maradtak. Ő beszélt először a Daily Me-ről, vagyis, hogy az emberek személyre szabottan tájékozódhatnak és szórakozhatnak a különböző hírforrásokból, de lelkesen állást foglalt a video-on-demand, vagyis az igény szerinti mozgóképsugárzás és fogyasztás megjelenése mellett is. Egyes kritikusai szerint viszont elképzelései csupán technoutópista víziók, amelyeket hamar zárójelbe tett a dotkom korszak robbanásszerű fejlődése.

A kritikák és rosszmájú megjegyzések ellenére a Negroponte társalapítói közreműködésével létrejött Media Lab számos forradalmi koncepció és termék kiindulási pontjának bizonyult az elmúlt két évtizedben, így itt álmodták meg például a multimédiát, a viselhető számítástechnikát (wearable computers) vagy a központ nélküli interoperábilis kommunikációs rendszereket (mesh network), mint ahogy most itt karolták fel az olcsó laptop tervét is.