A sült hús pörzsanyagai hozzájárulnak a daganatok kifejlődéséhez

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hús magas hőmérsékleten történő sütése (például a grillezés) hozzájárul a prosztatarák kialakulásához, legalábbis kísérleti patkányok esetében – állapították meg amerikai kutatók.

A tumor képződésért feltehetően az igen magas hőmérsékleten, a szenesedésig sütött húsban minden esetben keletkező (szakmai körökben PhlP-nek nevezett) anyag tehető felelőssé – figyelmeztetett Angelo De Marzo, a baltimore-i Johns Hopkins egyetem egyik kutatója.

A felfedezés alátámasztja azoknak a korábbi vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek ugyancsak összefüggést véltek felfedezni a jól átsütött hús fogyasztása és a prosztatarák gyakorisága között – állapította meg az Amerikai Rákkutatók Szövetsége De Marzo kutatási eredményeivel kapcsolatban.

A patkányokon elvégzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az égett húsban keletkező vegyület nem csupán a rák kialakulásához járul hozzá, de gyorsítja annak terjedését is.

A patkányok szervezetébe a táplálékhoz keverve juttatták be PhlP-nek nevezett vegyületet, majd nyolc hét után megállapították, hogy az adott mennyiség genetikai mutációkat okozott az állatok prosztatájában, beleiben és lépében egyaránt.

A PhlP-nek emberre gyakorolt hatását sokkal nehezebb megállapítani, hiszen minden esetben a hús sütési idejétől, és szenesedési fokától függ, hogy a szóban forgó vegyületből milyen mennyiség jut be a szervezetbe.