Alkohollal „itatja” virágait egy amerikai kertész

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A növények így kissebbre nőnek, ám a virág ugyanakkora marad, ezáltal optikailag nagyobbnak tűnik.

A sört nem szeretik
William Miller nem locsolás helyett itat whiskey-t, vodkát, gint, rumot vagy tequilát növényeivel, és nem tisztán, kapják a szeszt, hanem vízzel higítva. Az ilyen módon öntözött növények növekedése lelassul, kisebbre nőnek, ám viráguk ugyanakkora marad, mint absztinens társaiké, és ugyanolyan hosszasan virágoznak. Így tehát relatíve növelhető a növény virágrésze.

A növényeknek nem szabad tisztán adni az alkoholt, mert 10 százalékos szeszhányad fölött már mérgező a számukra. A legjobb a 4-6 százalékosra higított ital. A sört és a bort nem szeretik, vélhetően ezek cukortartalma miatt. Megfelelő kezeléssel a növények - például tulipánok - 30-50 százalékkal kisebbek lesznek, míg viráguk ugyanakkora marad, mint a színjózanoké.

Miller - aki a Cornell Egyetem oktatója – egyelőre nem igazán tudja a jelenség magyarázatát. Három feltevése van. Az egyik szerint kárt tesz az alkohol a növények gyökereiben, és emiatt kevesebb vizet tudnak felszívni, így növekedése is lassul. A másik hipotézis, ha az öntőző vízbe szesz kerül, a növénynek növekedési energiájából kell pazarolnia arra, hogy kivonja a tiszta vizet az oldatból. A harmadik eshetőség: a növény "megissza" a szeszesvizet, de utána energiaveszteségébe kerül megszabadítani magát az alkoholtól.