Mint iowai kutatók 27 ezer idősebb asszony bevonásával, a nők egészségügyi problémáit felmérő, 15 éven át tartó, átfogó vizsgálatuk részeként megállapították, a mérsékelt – napi három csészényit meg nem haladó – kávéfogyasztás a vizsgált személyek esetében 30 százalékkal csökkentette a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát – írta a brit Daily Telegraph az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közölt adatokat idézve.
A vizsgálat során kitűnt, hogy a napi táplálkozással a szervezetbe kerülő antioxidánsoknak mintegy 60 százaléka a kávéfogyasztással jut a tápcsatornába. Az antioxidánsoknak nevezett vegyületek védelmezik a sejteket az anyagcsere során keletkező károsodásoktól, csökkentve az erek beszűkülését okozó gyulladásos állapotot.
A kávé fő hatóanyaga, a koffein mellett jelentős mennyiségű erős antioxidáns hatású vegyületet, polyphenolt is tartalmaz, s a keringési betegségekkel szembenő védőhatás minden bizonnyal ennek köszönhető. Ugyanez a vegyület egyik alkotórésze a vörös bornak is, amelynek az érrendszeri megbetegedéseket csökkentő hatása már régóta ismert.
A keringési bajok kockázatait harmadával csökkenti a kávé
Utolsó frissítés:
Napi egy-három csésze kávé nem csak hogy nem árt a szívnek, de védelmet nyújt a keringési betegségek és a stroke ellen – derült ki amerikai kutatók által elvégzett, és most nyilvánosságra került vizsgálat meglepő eredményei nyomán.