Románia vezet a szélessáv terén Kelet-Európában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A szélessávú internethasználat területén Kelet-Európában Románia vette át a vezető szerepet: tavaly megduplázódott a kapcsolatok száma, és az ország mutatói ezen a területen az újonnan belépett tíz EU tagország átlaga felett vannak.

A szélessávú internet elterjedése főleg a városi lakónegyedekben terjedő kis internetes cégeknek köszönhető. Nőtt azok száma is, akik mobiltelefonon keresztül kapcsolódnak a világhálóhoz, az optikai hálózatokon keresztüli kapcsolatok száma pedig egy év alatt a négyszeresére nőtt.

A tavalyi év végén a román hírközlési hatóság ezer internet-szolgáltatót tartott nyilván, ezeknek egyharmada szélessávú internet-kapcsolódási lehetőséget nyújt. 2003-ban még csak 230 internet-szolgáltató létezett Romániában.

Az internet-penetráció Romániában 8,46 százalékos, 3,47 százalék szélessávú internet kapcsolat, 4,99 százalék pedig hagyományos betárcsázós. A figyelemre méltó fejlődést jól jelzi, hogy míg három éve csak Albániát előzte meg Románia a szélessávú kapcsolatok terén, jelenleg első helyen áll Kelet-Európában. A tíz legújabb EU-tagországban a szélessávúinternet-penetráció tavaly 3,43 százalék volt.

A román hírközlési hatóság adatai szerint az országban 750 ezerre tehető a szélessávú internet-kapcsolatok száma. Nagy Zsolt romániai informatikai miniszter szerint 2009-re ez a szám négymillió lesz.

A szélessávú internet penetráció területén Európában Hollandia a listavezető 23,79 százalékkal. A következő két helyet Dánia és Finnország foglalja el 22,51 és 20,33 százalékkal.