A Microsoft felvásárolná az eBayt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A redmondi óriás környékéről származó híresztelések szerint a Microsoft szemet vetett az online aukciós házra. A New York Post múlt heti riportjában már megemlítette, hogy Bill Gates cége előzetes megbeszéléseket folytatott az eBay képviselőivel, arról, hogy felvásárolná a weboldal üzemeltetőjét, s a szolgáltatást beolvasztaná az MSN-birodalomba.

A Sci-Tech Today weboldal mindkét céget felkereste, ám mindenhol elzárkóztak a kérdések elől.

„A médiában megjelent információt spekulációnak minősítjük, s nem kommentáljuk” – nyilatkozta az eBay egyik szóvivője. A Microsoftnál hasonló választ adtak.

„A Microsoft fejlesztheti az MSN-birodalmát az eBay-fúzióval, s ezzel a Google elsőszámú riválisává válhat” – nyilatkozta Martin Reynolds a Gartner elemzője. „Az eBay tulajdonában álló Skype megszerzése további előnnyel járhatna a redmondiak számára. Azonban ez nem olcsó mulatság, s Bill Gatesnek mélyen a zsebébe kellene nyúlnia.”

„Ha a Microsoft megvásárolja az eBayt, ezzel mindenképpen megélénkülne az MSN látogatottsága, főként a Skype és a PayPal felhasználói miatt” – tette hozzá Stacey Quandt, az Aberdeen Group elemzője. „A redmondiaknak szüksége van egy ilyen drámai átalakításra, hogy ki tudják hozni az MSN-ből a benne rejlő potenciált.”

Avivah Litan, szintén a Gartner szakértője azonban óvatosságra intett: „megértem az MSN motivációját az eBay esetleges felvásárlását illetően, ez azonban óriási visszaesést jelentene az eBay részvényesei számára, a Microsoftnak ugyanis nincs meg a megfelelő háttere a tényleges kereskedelmet és a tranzakciókat illetően. A két vállalat között nincsen természetes szinergia, azt leszámítva, hogy mindkét név jól bejáratott brand az interneten.”

A fúzióról szóló hírek mellett már hivatalos információ, hogy az eBay együttműködést írt alá a Yahooval, így a keresőmotort üzemeltető cég szállíthatja majd a grafikai hirdetéseket az eBay oldalaira. Ezért cserébe Yahoo a PayPal online fizetési rendszert elérhetővé teszi saját felhasználói számára.