Új cápafajt fedeztek fel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kalapácsfejű cakkos cápák kutatása közben az ismertekhez látszatra hasonló, de genetikailag teljesen különböző cápafajt fedezett fel az Atlanti Óceán észak-nyugati partjainál Dr. Joe Quattro.

Dél-Carolina állam egyetemének kutatója a part menti tengervilágot tanulmányozva felfigyelt a kalapácsfejű cakkos cápára (scalloped hammerhead shark). Az egyedek genetikai vizsgálata során kiderült, hogy van közöttük egy genetikailag különböző, rejtélyes fajta is, amelyet még nem osztályoztak, sőt nem is neveztek el.

Az újonnan felfedezett cápafaj valószínűleg Dél-Karolina parti vizeiben szaporodik és ritka állat lehet. A felnőtt példányok messzire, Észak-Karolináig vagy dél felé Floridáig is eljutnak.

A cápavédők azonnal javasolták, hogy helyezzék védelem alá a kicsinyeiket nevelő cápa mamákat. A cápakutatók nyomkövető eszközöket készülnek erősíteni az állatokra, hogy többet megtudjanak életterükről és szokásaikról.

Ali Hood, a brit Cápa Alapítvány (Shark Trust) igazgatónője szerint jelenleg mindössze 454 vadon élő cápafajt ismernek, izgalmas dolog új taggal bővíteni a listát.

A hír ráirányítja a figyelmet arra tényre, hogy az eldugott kis partszakaszok fontos szerepet játszhatnak egyes ritka fajok fennmaradásában - írta a brit közszolgálati rádió- és tévétársaság honlapján.