Britek dolgoznak a jövő repülőgép-motorján

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
euractiv.hu

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Rolls-Royce kutatási és fejlesztési projektjének állami támogatását. A replőgépmotorok környezetvédelmi teljesítményének javítását célzó új technológiák kifejlesztését 67 millió euróval támogatja a brit kormány.

Tesztelésre váró Rolls Royce repőlőgép-motorok.
Áldás a fejlesztésen
© Rolls Royce
Brüsszel azért járult hozzá a szubvencióhoz, mert a részleteket megvizsgálva úgy találta, hogy a támogatás nem sérti az egységes piac versenyszabályzatát.

Sőt, Neelie Kroes versenyügyi EU-biztos úgy nyilatkozott, hogy Brüszel elégedett, ha olyan célra fordítanak állami támogatást, mint például a repülőgépek motorjainak környezeti ártalmait csökkentő kutatómunka.

A Rolls-Royce ipari kutatási projektjének célja olyan repülőgép-motor kifejlesztése, amely alacsony üzemeltetési költségek mellett tesz eleget a legszigorúbb környezetvédelmi szabályoknak. Ami a konkrétumokat illeti: a zajszint mérséklését jóval könnyebb motorral érnék el, jelentősen csökkentve az üzemanyag-fogyasztást, a kibocsátott széndioxid, valamint nitrogéndioxid mennyiségét.

A projektnek nyújtott állami támogatás célja segíteni a munkában részt vevő vállalkozások és az egyetemi kutató intézetek együttműködését. A fejlesztés a vezető repülőgépmotor-gyártó Rolls-Royce irányításával folyik, de részt vesz benne az iparág több képviselője (Bombardier, HS Marston, Smiths és Goodrich), valamint Cambridge, Oxford, Birmingham, Belfast és a Sheffield egyeteme.

Hivatalos brit információk szerint a program jóvoltából mintegy száz új kutatói állás jön létre, s jónéhány további munkahelyet sikerül megőrizni. Becslések szerint a brit gazdaságra gyakorolt hosszútávú hatását illetően a projekt óriási jelentőségű lehet - természetesen akkor, ha az egyelőre kutatási fázisban lévő munkálatok eredménnyel járnak.

Az EU által engedélyezett támogatást adományként fizeti ki a brit Ipari Minisztérium, regionális fejlesztési ügynökségek bevonásával.