Finnországban már kipróbálható a mobiltelefonálás interneten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Nokia a múlt héten Oulu városában elkezdte az első nyilvános, vezeték nélküli LAN hálózaton bonyolított UMA (Unlicensed Mobile Access – engedélymentes mobilhozzáférés) próbaüzemét. A legalább két hónapig tartó próbaüzem élő környezetben és valós feltételek mellett zajlik. A vadonatúj Nokia 6136 mobilkészülék segítségével ötven oului család próbálja ki és teszteli az új technológia funkcióit.

A Nokia 6136 mobiltelefon, azon kevés típus egyike, amely ismeri az UMA technológiát. Az egyedülálló készülék ennek segítségével zökkenőmentes adat-, és hangforgalmat tesz lehetővé a GSM cellás és a WLAN hálózatok között, vagyis a WLAN-on zajló hangforgalom révén ötvözni tudja a mobil és a vezetékes hálózatok előnyeit.

„Az UMA technológia tényleg pofonegyszerűvé teszi az IP-s telefonhasználatot” mondta Peter Ropke, a Nokia Mobile Phones kutatás-fejlesztési alelnöke. „A próbaüzem fontos lépés afelé, hogy a funkciókban gazdag UMA technológia széles körben elterjedhessen. A szolgáltatók és a felhasználók egyaránt élvezhetik majd az új technológia előnyeit.”

Az UMA technológiával a felhasználók ugyanarról a két üzemmódú készülékről kezdeményezett hívásai zökkenőmentesen közlekedhetnek a helyi, és a nagy területet lefedő hálózatok között. Az UMA nem kommunikál folyamatosan a bázisállomással, hanem megengedi, hogy a telefon a hívásokhoz a helyi WLAN internethálózatot használja. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatók költséges bázisállomások helyett olcsóbban és könnyebben kiépíthető WLAN hotspotokkal is bővíthetik hálózatukat.

A próbaüzemet a Nokia, a DNA/Finnet csoport és Oulu városa közösen folytatja le. Oulu tavaly indította el a Pan Oulu nevű projektet, amelynek keretében a lakosoknak városszerte ingyenes WLAN internetet adnak. A felhasználók a belvárosi hotspotokban megismerhetik majd, hogy miként működik az UMA egy olyan folyamatosan változó környezetben, mint a WLAN.