Madárijesztő füvet telepítenek a repterekre és a golfpályákra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Madárhessegető fű segítségével kívánják Új-Zélandon száműzni az ég vándorait a golfpályákról és a repülőterek környékéről.

Madár a fűben. Riasztó perspektíva
Chris Pennell, az új-zélandi AgResearch munkatársa és kollégái immár húsz éve fáradoznak a madártaszító fű kinemesítésén. A kutatók különféle endofita, azaz belső növényi élősködő gombát próbáltak ki. Mindegyik növényi parazita ugyanis más és más hatást fejt ki: egyesek elriasztják a rovarokat, mások a háziállatokra nézve mérgezőek, s szép számmal akadnak olyan fajták is, amelyek megbetegítik a madarakat.

Végül sikerült rálelniük egy olyan endofita gombafajtára, amely ugyan nem mérgező, viszont a fűben lakozva (majdnem) biztosan távol tartja a madarakat. A rovarok nem szeretik az ilyen gombás füvet, így némely madár, nem lelvén táplálékot, a gyep iránt is elveszíti érdeklődését.

Akadnak olyan madárfajták, például a kanadai lúd, amelyek, ha megkóstolják a madárhessegető füvet, megbetegednek. A tünetek nem komolyak, s a ludak hamar meggyógyulnak, ám soha többé nem fáj rá a csőrük.

Az utóbbi néhány hónapban az AgResearch már kipróbálta a madárhessegető füvet a Christchurchi Nemzetközi Repülőtéren, amely részben finanszírozza a kutatást, s a kísérletek biztató eredményekkel zárultak. A repülőtéren, ahogy a golfpályákon az „átprogramozott” fűt miatt elszálltak a ludak és egyéb szárnyasok.

A cég szerint a madárhessegető fű nem oldja meg a golfpályák és a repterek összes gondját, ám némi védelmet ad az ég vándoraival szemben.