Eltűnik a Plútó a naprendszer bolygói közül?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A csillagászok nemzetközi konferenciát tartanak Prágában, amelynek során szeretnék egyértelműen meghatározni, hogy mi számít bolygónak, s mi nem. Elképzelhető, hogy a naprendszer jelenlegi legtávolabbi bolygója, a Plútó más besorolást kap majd.

A kilencedik bolygó. Bolygó valójában?
© AP
A BBC cikkének tanúsága szerint a szakértők megosztottak a kérdésben, mely szerint az 1930-ban Clyde Tombaugh amerikai csillagász által felfedezett égitest megfelel-e az összes kritériumnak.

Mike Brown professzor és a California Institute of Technology szakértői számos hasonló, bolygóméretű objektumot fedeztek fel a naprendszer szélét körülvevő régióban, az úgynevezett Kuiper-övben.

Most a prágai konferencia résztvevőit arra kérik, hogy próbálják egyértelműen meghatározni, milyen szempontok alapján lehet bolygónak nyilvánítani egy-egy égistestet.

Nem csak a Plútót érintheti azonban a döntés, elképzelhető ugyanis, hogy a 2003 UB313 azonosítójú – Xenának becézett – objektum is belép naprendszerünk bolygóinak a sorába.

A Plútó, a maga 2360 kilométeres átmérőjével azonban nem biztos, hogy továbbra is bolygónak minősül majd, szerkezete ugyanis nagyban eltér, az összes ismert égitesttől, amelyek a Nap körül keringenek. A Xena ezzel szemben – a Hubble űrtávcső mérései alapján – nagyobb mint a Plútó, átmérője ugyanis mintegy 3000 kilométerre rúg.

A tizenkétnapos prágai konferenciasorozat résztvevői azt is elképzelhetőnek tartják, hogy egy új kategóriát hoznak létre, amelybe a Plútóhoz hasonló, a másik nyolc bolygótól radikálisan különböző égitestek kerülhetnek majd.