Kockacukor méretű kivetítőt fejlesztettek ki

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Német mérnökök alig 16x9x9 milliméteres kivetítőt építettek, amely rezgő tükörrel eltérített lézerfénnyel pásztázva világítja meg a kiválasztott, nem feltétlenül sík felületet.

A miniatűr eszköz alig nagyobb mint egy eurócent
© Fraunhofer IOF
A szerkezet egyelőre csak kék és piros színt tud megjeleníteni, mivel az aránytalanul nagy zöld színű lézerdióda nem fér el ilyen kis helyen. A miniatűr kivetítőt fejlesztői mobil telefonokba és kézi vagy hordozható számító-gépekbe ajánlják.

A kockacukor méretű eszközt a német Fraunhofer Intézet munkatársai fejlesztették ki. Az eddigi legkisebb lézeres kivetítők gyufásdoboz méretűek voltak. A jelenleg elterjedt kivetítők milliónyi kis tükröt tartalmaznak, és gyakorlatilag tovább nem miniatürizálhatók. A most említett szerkezet azért lehet sokkal kisebb, mert csak egy darab két tengely körül elbillenthető tükör van benne.

A kicsinyítés másik akadálya a fényforrás. A hagyományos kivetítőkben használt nagy nyomású halogénlámpákat itt kis lézerdiódák váltják fel. A piros és a kék lézerdiódák már elég kicsik, de a zöldek gyártása még nem fejlődött idáig. Ezért az összes színt visszaadni képes RGB kivetítőt nem lehet 10x7x3 centiméteresnél kisebbre zsugorítani. Amint a kisméretű zöld lézerdiódák is beszerezhetők lesznek, elkészülhet a kockacukor méretű RGB kivetítő is.

A lézerfényt nem kell optikai lencsével élesre állítani, amiből két előny is származik: kisebb lesz a szerkezet, és nem csak sík felületekre lehet vele képet vetíteni.

A pici kivetítő sok mindenre használható. Kis mérete folytán mobil eszközökbe is beépíthető. Másik nagy alkalmazási területe az autóipar és a robotika, ahol nagy szükség van kicsi és olcsó lézeres távolságmérőkre, amelyekkel például parkoláskor érzékelni lehet a tárgyak távolságát - olvasható a BBC brit közszolgálati rádió és televízió honlapján.