Nap-mikroszkópot lőttek az űrbe a japánok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A napkitörésnek nevezett energia-kilövellések jobb megértését tűzték ki célul japán tudósok a Solar-B kilövésével, mely várakozásaik szerint az „űridőjárás” jobb megértésében is segítségükre lehet.

A Solar-B kilövése
© AP
Nagy reményekkel indította útnak a Solar-B missziót a Ucsinoura űrközpontból a Japán Űrügynökség (JAXA). A most fellőtt űrhajó célja a nap atmoszférájában zajló napkitörésnek nevezett jelenség vizsgálata. A hatalmas energia-felszabadulással járó naprobbanások, a tudósok számításai szerint pár perc alatt több tíz millió hidrogénbomba erejével megegyező energiát szabadítanak fel - írja a BBC.

Japán tudósok szeretnék jobban megismerni a mágneses mezők működését a napkitöréseken keresztül, valamint azt is szeretnék tudni, mi idézi elő az energia kilövelléseket. A kutatók végső célja, hogy pontosabb előrejelzéseket készíthessenek a nap viselkedésével kapcsolatban. Mindennek azért van jelentőssége, mert a kitörések szupergyors részecskékkel bombázzák a földet, megzavarják a földi rádióadásokat, befolyásolják a műholdak által küldött adatok hitelességét, ráadásul erősen károsíthatják az asztronauták egészségét is.

A Japán déli részéből, Ucsinoura bázisáról vasárnap helyi idő szerint hajnalban kilőtt űrhajót körülbelül két-három hét alatt juttatják a nappal szinkronban forgó föld körüli elliptikus pályára.

„Ennek köszönhetően a Solar-B évente nyolc hónapig képes az „éjszaka beállta nélkül” tanulmányozni a napot” – mondja Tetsuja Watanabe a Japán Nemzeti Asztronómiai Obszervatórium professzora.

Ahogy a japán űrmissziók esetében megszokott, a sikeres pályára állítás után az űrhajót átnevezik kilövői. A Solar-B t a Japán Űrügynökség (Jaxa) a Mitsubishi Electric-el közösen fejlesztette, de brit és amerikai tudósok támogatását is igénybe vették.

A Nap egy óriási forgó mágnesként viselkedik, s amikor a mezői elcsavarodnak, és a bolygó felszínére emelkednek, óriási energiaörvényeket eredményeznek. A kitörés erős sugárzást bocsát ki, a megváltozott részecskék pedig kilökődnek a Naprendszerbe. Némely részecske annyira felgyorsul, hogy a Nap és a Föld közti 149 millió kilométert néhány tíz perc alatt megteszi.

Amíg azonban a tudósok nem ismerik kellőképp a kitörések okait, nem képesek kellő pontossággal előre jelezni érkezésüket. A Solar-B-t az ismeretek bővítése érdekében három mérőműszerrel látták el: egy, a nap megfigyelésére alkalmas optikai teleszkóppal, egy röntgen teleszkóppal és egy extrém ultraibolya képalkotó színképmérő műszerrel.

Ezen eszközökkel, folyamatosan figyelik majd a különböző mágneses változásokat a nap felszínén s, hogy azok nyomán hogyan jut a nap atmoszféráján keresztül a naprendszerünkbe a kitörés energiája.

„A Solar-B egy mikroszkóp elvén működik, s igyekszik azt megfigyelni, mi történik a részecskékkel, melynek nyomán a napkitörések beindulnak” – magyarázza a szerkezet működését Louise Harra a Mullard Űrkutató Laboratórium professzora.

„Egyelőre nem tudjuk, mi „süti el” a kitörést, nem értjük a kitörés fizikájának fázisait. A Solar-B remélhetőleg megmutatja számunkra, mennyire vannak összekuszálva a mágneses mezők, és hogyan gabalyodnak egymásba ekkora energia kisülést idézve elő” – teszi hozzá Harra.