Évi 20 százalékos bővülés várható a hazai IT-biztonság piacon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nagy érdeklődés kísérte a Microsoft, otthoni felhasználóknak szóló „Totálvédelem” elnevezésű eseményét, amely az Informatikai Biztonság Napján került megrendezésre, a Jövő Háza Kiállítás területén.

Ezen a napon mutatta be a cég Forefront elnevezésű, üzleti felhasználóknak szánt termékcsaládját is.

„A számítástechnikába vetett bizalmat aláásó fenyegetések állandóan változnak, és erre reagálva a Microsoft 4 éve elindította a Microsoft Trustworthy Computing (TwC) programját” - mondta Deme Csaba a cég marketing igazgatója. „A vállalat biztonság iránti elkötelezettségét példázza hogy ez idő alatt számos biztonsági és hozzáférési megoldást fejlesztett ki.”

Az Informatikai Biztonság Napja alkalmából bemutatták a Microsoft legújabb, Forefront elnevezésű üzleti biztonsági megoldását. A Microsoft többszintű infrastruktúra védelmet yújt az üzleti felhasználóknak.

Az informatikai biztonság a hazai IT-piac egyik legdinamikusabban bővülő szegmense, a szoftver-, hardver- és szolgáltatásértékesítésből származó bevétel a 2004-es 22,8 millió dollárról tavaly az IDC becslése szerint 26,4 milliósra nőtt. Ennek ellenére a kelet-európai IT biztonsági szoftverpiacok – köztük a mienk is – még meglehetősen fejletlennek mondhatóak a nyugat-európaiakhoz képest.

A magyar piac például csak negyede, harmada a lakosság szempontjából vele egy súlycsoportba tartozó Ausztriáénak vagy Finnországénak. Azonban a nemzetközi trendeknek megfelelően 2009-ig Magyarországon is évente átlagosan több mint 20 százalék körüli bővülés várható a biztonsági termékek piacán.

Ez főként az üzleti és a közszféra megnövekedett költéseinek köszönhető, az egyéni felhasználók vásárlásai egyelőre csak kis részét adják a piacnak, annak ellenére hogy a rájuk leselkedő veszély is nagynak mondható. Ezért gondolta úgy a Microsoft, hogy az idei Informatikai Biztonság napján kifejezetten az otthoni felhasználókat megcélzó programot szervez.

Kifejezetten végfelhasználóknak (Oldaltörés)

Az idén először, újdonságként megrendezett, kifejezetten végfelhasználóknak szóló „Totálvédelem” címmel meghirdetett délutáni, ingyenes rendezvény igyekezett rávilágítani a számítógépek védelmének fontosságára, és valóban hasznos ismeretekkel gazdagítani a látogatókat.

A Microsoft világos, közérthető formában mutatta be a biztonsági kockázatok és fenyegetések formáit, és, hogy mire kell figyelniük a felhasználóknak, ha „internetközelbe merészkednek”. Az otthoni felhasználók a Jövő Házában kialakított állomásokon keresztül tájékozódhattak a legfontosabb biztonsági kérdésekről.

Szabó Gábor, a Microsoft biztonsági termékekkel foglalkozó termékmenedzsere szerint rendkívül fontos a végfelhasználók biztonsággal kapcsolatos felvilágosítása.

„Nagyon nehéz az átlagfelhasználóknak elmagyarázni, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk például egy e-mail megnyitásakor. Az arc nélküli támadókat pedig nem lehet felelősségre vonni, mivel a legtöbb esetben olyan országokból indítják a támadást, ahol az efféle bűncselekményeket egyáltalán nem szankcionálják. Ezért nagyon fontos, hogy azok a felhasználók is tisztában legyenek azzal, hogyan lehet kivédeni az internet veszélyeit, akiknek nincsenek magas szintű számítástechnikai ismeretei” – magyarázta Szabó Gábor. 

A helyszínen a résztvevők megismerkedhettek többek között a Microsoft új, ingyenesen letölthető, magyar nyelvű biztonsági alkalmazásaival, a Windows Defenderrel, a Windows Live Safety Centerrel és a rosszindulatú szoftvert eltávolító eszközzel, illetve ezen eszközök használatával.