Az évtizedekkel ezelőtt ártalmasnak kikiáltott állati zsiradékok pótlására kifejlesztett, magas hőmérsékleten hidrogénezett növényi olajoktól számos technológiai előnyük miatt vonakodik megválni az élelmiszeripar. A szobahőmérsékleten szilárd anyagok nem folynak ki az elősütött kekszekből és chipsekből, és nem is romlandóak. Mivel teljesen új vegyületekről van szó, az emberi szervezet nincs felkészülve feldolgozásukra, és káros hatásai is innen eredeztethetők.
A transzzsírsavakról kiderült, hogy még az állati eredetű telített zsíroknál is ártalmasabbak. A kutatások azt mutatták, hogy napi 5 g transzzsírsav fogyasztása 24 százalékkal növeli a szívroham kockázatát. A gyorséttermi ételekben, a péksüteményben és a rágcsálnivalókban sok a transzzsírsav.
Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerhatóság (FDA) 2006-tól megköveteli, hogy az élelmiszereken feltüntessék a transzzsírsavak mennyiségét is.
A szeptember 27-én benyújtott javaslat hat hónapot adna az éttermeknek, hogy olyan olajokra, margarinokra és szószokra váltsanak, melyekben adagonként fél grammnál kevesebb a transzzsírsavak mennyisége. A döntő szavazásra decemberben kerül sor.
A városi vezetők 2005 augusztusában már egyszer felhívással fordultak az éttermekhez, hogy önkéntesen korlátozzák a transzzsírsavak mennyiségét, de süket fülekre találtak.
New York-ban az éttermekben már 2003-ban betiltották a dohányzást az okozott egészségügyi ártalmak miatt - olvasható a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.