Letölthető az új OpenOffice

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megjelent és szabadon letölthető az Microsoft Office ingyenes alternatívájaként nyílt forráskódra épülő OpenOffice irodai csomag, mely nagy testvéréhez hasonlóan szövegszerkesztési, táblázatkezelési, bemutatókészítési, adatbázis-kezelési és rajzolási feladatok megvalósítására egyaránt alkalmas.

Az Office-hoz szokott felhasználóknak nem okozhat különösebben gondot a OpenOffice használata, mely azonban konkurensével szemben teljesen ingyenes és szabadon használható tetszőleges számú számítógépen, bármilyen célra, magánszemélyek és vállalkozások esetében egyaránt.

A szoftverben magyar helyesírás-ellenőrző és elválasztáskezelő található, mely funkciók természetesen más nyelvekhez is elérhetőek. Az új dokumentumok készítését számos sablon és clipart kép teszi könnyűvé. A programcsomag használatának elsajátítását, illetve a más irodai programcsomagról történő átállást magyar nyelvű részletes tippek és súgó segíti.

A már meglévő dokumentumok néhány megkötéssel egyszerűen alakíthatóak át az új, XML alapú OpenDocument formátumra melyet az EU is ajánl tagországai számára, s ráadásul a legkorszerűbb, szabványos formátum (ISO/IEC 26300) irodai programcsomagok számára.

Az OpenOffice.org fejlesztését a Sun Microsystems végzi több céggel és az OpenOffice.org önkéntes közösségével együttműködve. Magyarországon a honosítást és fejlesztést az FSF.hu Alapítvány koordinálja a Sun Microsystems Magyarországgal karöltve, szintén az önkéntes közösség segítségével. Az OpenOffice.org technikai támogatása önkéntes, közösségi alapú és viszont nem garantált.

A fenti lehetőségeknél még szélesebb szolgáltatás skálát nyújt az OpenOffice.org Premium. A Premium kiadás a haza igényeknek megfelelően további clipart képeket, magyar nyelvű sablonokat, ékezethelyes betűtípusokat valamint egy részletes tankönyvet is tartalmaz – az OpenOffice.org-gal megegyező terjesztési feltételek mellett – teljesen ingyen.

Magyarországon OpenOffice.org irodai programcsomagot használ többek között a Fővárosi Bíróság, Törökbálint Nagyközség Polgármesteri Hivatala, Szeged Város Polgármesteri Hivatala. Újdonság, hogy most már az érettségi is letehető az OpenOffice.org irodai programcsomag segítségével.