A technika világának 100 vakmerő előrejelzése

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az olcsó 20 megapixeles fotógépektől az 50 terabájtos DVD lemezekig hosszú a lista, mely a belátható jövő – minden várakozás szerint megvalósuló - technológiai fejlesztéseit tartalmazza. Tekintse meg, milyen készülékeket és programokat fog használni néhány éven belül.

A négy-, és a kétmagos processzor.
Érkezik a többi mag is.
© Engadget
A jövőtechnológia szokásos víziói, mint az intergalaktikus űrjárművek vagy a mindent tudó robotszolgák továbbra is olyan csodák, amelynek megvalósulására belátható időn belül egyelőre nincs mód, azonban számos technikai kihívás megoldása már ma is elérhető közelségben van – írja a PCWorld.com.

Fejlett diagnosztikai szoftverek a Vistában
A Windows Vista az ígéretek szerint olyan rendszerfigyelő alkalmazásokkal lesz felvértezve, mely képes előrejelezni a hibák bekövetkezését, mielőtt azok megtörténnének. Ha a Microsoft ígérete teljesül, komoly segítség lehet adataink megóvásában és a biztonsági mentés időbeni elvégzésére.

15 perces Windows installálás
Jim Allchin, a Microsoft igazgatóhelyettese azt ígéri, hogy új operációs rendszerük végleges verziója tizenöt perc alatt feltelepül majd a gépre. Egyelőre azonban, a béta és az RC1 verziónak is egy egész óra kellett, mire üzemképes állapotba kerültek.

Szupergyors rendszerindítás
Az alaplapokhoz adott flash memóriáknak köszönhetően 2007-től olyan gépek megjelenését ígérik a gyártók, melyeken másodpercek alatt áll fel a rendszer és tölti be az összes alapértelmezetten elinduló szoftvert.

HDMI az asztalon
A HDMI (High Density Media Interface – Nagy sűrűségű média felület) csatlakozó gyors terjedése várható, mellyel a nagyfelbontású videoszolgáltatásokhoz minden eddiginél gyorsabb és egyszerűbb csatlakozást ígérnek. Ezzel többek közt a digitális tévéadásokhoz és az igény szerinti filmnézéshez (video on demand) férhet hozzá a felhasználó PC-jén keresztül.

Terjedőben a gyári processzorteljesítmény maximalizálása
A processzorok órajelének a gyári beállításnál gyorsabb futtatása egyre elterjedtebb lesz a szakértők szerint. Az eredetileg csak PC guruk által alkalmazott módszerrel egyre több gyártó él – így az ABS vagy a Velocity Micro - nagyobb teljesítményt hozva ki készülékeikből.

AMD 4X4 sebességmegszállottaknak
Az AMD olyan új, kifejezetten játékra és sebességőrült felhasználókra tervezett gépeket ígér év végére, melyekben két Athlon processzor pörög egy alaplapban, tehát összesen négy maggal futnak. S ha ez sem lenne elég, jövőre jön a négymagos chipek korszaka, s beköszönnek a négyszer négyes processzorok, melyekhez a szükséges alaplap már idén beszerezhetővé válik.

AMD Torrenza
Az AMD olyan új technológia megalkotásán dolgozik, melynek révén a processzorokra közvetlenül köthetőek a saját különálló processzorral ellátott hardverek, mint a videokártya. A Torrenza fedőnéven fejlesztett megoldás alkalmazása közvetlen adatátvitelt tesz majd lehetővé a processzor és az új koprocesszorok közt, az eddigieknél számottevően nagyobb sebességen. A Torrenza először várhatóan szerverekben jelenik majd meg, de várható a megjelenése az asztali gépekben is.

Nagy pontosságú beszédfelismerés
A kereskedelmi forgalomban már kapható Dragon Naturally Speaking beszédfelismerő alkalmazás 99 százalékos pontosságú felismerési rátája – mely egyes tesztek szerint csak 96 százalékos – nem rossz, de nem is elég jó. Egy biztos, egyre nagyobb az igény olyan beszédfelismerő rendszerekre, melyek kellően pontosak ahhoz, hogy teljes biztonsággal helyettesíthessék a billentyűzetet.

Kiegészítők, hordozható gépek (Oldaltörés)

A GPS-szel felszerelt notebooké
a jövő
© sxc.hu
Windows segédképernyő kezelő
A Vista az ígéretek szerint olyan pici kijelzőket képes majd futtatni és irányítani, melyek a laptop bekapcsolása és a monitor felcsapása nélkül képesek jelezni, ha új levelünk érkezett, illetve ha csak egy telefonszámot szeretnénk kinyerni telefonkönyvünkből - jósolja a PCWorld.com.

Építsd magad PC
A Dell technológiai vezetője Kevin Kettler olyan PC-k megjelenését vetíti előre, melyeket a felhasználó maga szerelhet össze, egyetlen mozdulattal cserélve ki az elavult alkatrészeket újakra, a számítógép szerelő segítségül hívása nélkül. Ma ugyanis egy asztali gépben alkatrészt cserélni az átlag felhasználó számára elrettentő nehézségű feladat.

GPS-laptopok
Ma még csak kifejezetten céleszközként használt hordozható eszközökbe építenek be GPS adóvevőket. Ahogy azonban a műholdas jel vételére alkalmas eszközök ára zuhanni kezd, általánossá lesz a laptopokba szerelt helymeghatározóval ellátott térkép.

Biometrikus notebookok
Már ma is kaphatóak ujjlenyomatot olvasó és az adatainkat ezzel védő hordozható számítógépek, de hamarosan várható a megjelenésük az olcsóbb gépekben is. Ezzel jelentősen nőne a gépek biztonsága és adataink védelme.

Használható 3 dimenziós asztal a képernyőn
Régi törekvése a fejlesztőknek, hogy használható 3D asztalt alkossanak, eddig azonban minden kísérlet fejtörést okozó hibákkal működött, ha egyáltalán működött. A gyorsabb grafikus kártyáknak és processzoroknak köszönhetően azonban van már némi remény. A BumpTop prototípusával például, papírlapokként rendezgethetjük fájljainkat és könyvtárainkat.

Gépek, melyek minden operációs rendszert futtatnak
Az operációs rendszer választásnak úgy kellene működnie, mint amikor reggel eldöntjük, aznap melyik pár cipőben indulunk neki a világnak. Az Apple jelentőset lépett, amikor lehetővé tette a Windows futtatását a Mac gépeken is, de kívánatos lenne olyan rendszerek építése, melyeken minden operációs rendszer futtatható egymás mellett, akár egymással párhuzamosan is.

Több operációs rendszer nélkül értékesített laptop
A Lenovo most jött ki először olyan noteszgéppel, a Thinkpad T60p-vel, melyet operációs rendszer nélkül értékesít. Ez ideális választás, ha Linuxot szeretnénk futtatni, és nem óhajtjuk kifizetni a Microsoftnak egy Windows kópia árát, melyet aztán nem is használunk.

Második generációs Origami gépek
A Microsoft rajztáblát és tabletPC-t kombináló Origami gépe nem ért el valódi sikereket, ennek ellenére érdekes ötletből indult ki, csak a kivitelezése valósult meg gyatrán. Vajon tervezik a gyártók és a redmondi óriás az Origami egy második változatának megjelentetését? Ez még kérdéses, az azonban tudható, hogy piaca biztosan lenne a PDA-k és a laptopok közti gépeknek.

Radikálisan új formák
Az extrém külcsín, mint a kenyérpirító méretű Scuttle PC vagy a notebook/asztali gép hibrid Dell XPS M2010 jelzi, hogy a gépek formavilága folyamatosan fejlődik. Az új formák nem mindig válnak be, de minden, ami távolít a hagyományos toronygépektől, előrelépésként értékelhető.

Újfajta érintőképernyők
Emlékezzünk arra, amikor a Különvélemény című filmben a Tom Cruise alakította karakter egy virtuális monitoron ide-oda mozgatta az elemeket „a semmiben”. A virtuális képernyők azonban nincsenek is messze a valóságtól: kutatók olyan új érintőfelületeket tökéletesítenek, melyekkel a mai érintőképernyős monitorokhoz hasonlóan ujjal módosíthatóak az adatok.

Jelentőségüket vesztik a gigabájtok
2007-ben egy terrabájtos, vagyis ezer gigabájtos asztali gépet vehetsz otthonra – mondja a Hitachi főnöke, Bill Healy. A winchesterek tárolókapacitása 2009 végére eléri a két terrabájtot, 2013-ra pedig a szinte beláthatatlan méretű 8 terrabájton is túl lesz a technológiai fejlődés.

Adathordozók - a terabájtok világa (Oldaltörés)

Egyre növekszik majd a lemezek kapacitása
© sxc.hu
Nem felejtő memóriák
A jelenlegi PC áramkimaradás esetén amnéziás lesz, ellenben a NRAM (nem illékony nanocső RAM) mindenre emlékszik miközben olyan gyors, mint a modern memóriák. Az NRAM-mal azonnal ki és bekapcsolható a gép, a múltba utasítva a ki és bebootolás emlékét is - szól a PCWorld.com jóslata.

A lehető leggyorsabb DVD vezérlő
Nemrég még úgy tartották, hogy a DVD írás maximuma a 16 szoros szorzónál megáll, de a Lite-On még idén kijön hússzoros DVD írójával. Ennél gyorsabb író megjelenését azonban ne reméljük a közeljövőben, mert már a hússzorosan írott korong sem része a DVD specifikációjának.

Szilárdtest meghajtók
Annak ellenére, hogy a másodpercenként egy bit körüli adatátvitellel operáló memóriák szinte minden olcsó PC-ben elterjedtek, visszatérőben vannak az SSD mágneses memóriák. A Samsung új, ultrakönnyű kéziszámítógépében, a Q1-SSD-be szerelnek először ilyet, de további gépekbe is tervezik a beépítését még az év vége előtt.

Újraindítás nélkül csatlakoztatható hordozható adattárolók
Az új külső SATA winchester, az eSATA jó példa a gépre köthető külső meghajtók új generációjára, melynek csatlakoztatáshoz nem kell újraindítani a PC-t, mégis ugyanolyan gyors, mint belső társai.

200 Gigás Blue-ray DVD
Miközben az épp terjedőben lévő két-sugár lemezek szabványos tárolókapacitása 50 gigás két rétegen, a TDK máris bejelentette, hogy kísérleti jelleggel hat rétegű, 200 gigabájtnyi adat tárolására alkalmas korongot fejlesztett ki.

Hibrid merevlemezek
Néhány új meghajtó kombinálja a hagyományos merevlemezt néhány megabájtnyi memóriával, ezzel felgyorsítva a gyakran használt adatok kezelését és energiát spórolva meg. Az első modell ugyan csak most jelent meg, de várható a gyorsabb és nagyobb memóriát használó winchesterek megjelenése.

Gyorsabb és tartósabb flash memóriák
Úton van a flash memóriák következő generációja is. A „fázisváltó véletlenszerű hozzáférésű memórianak” nevezett PRAM a fejlesztő Samsung reményei szerint a flash számos gyermekbetegségét kinövi majd. Így nem kell leformázni mielőtt új adatot helyezünk el rajta, tízszer gyorsabban lehet rá másolni, és legalább tízszer hosszabb az élettartama is elődjénél. Az első 512 megás példányt, 2008-ban tervezik piacra dobni.

Adattárolás három dimenzióban
Holografikus adattárolást ígér az InPhase Technologies, melyhez egy lézerpár nyalábot hív segítségül. Ezekkel háromdimenziós hullámmozgást hoz létre, melyek egyszerre egymillió bitet képesek megjeleníteni. Az InPhase által idén bemutatott Tapestry 300-R háromszáz gigányi adatot tárol. Emellett a Toshiba megvette az Optoware nevű céget, mely egy 1,6 terabájtos holografikus meghajtó kidolgozásán fáradozik.

50 terabájt egyetlen lemezen?
A Harvard Medical School kutatói olyan fényérzékeny fehérjeréteg prototípusát fejlesztették ki, mely elméletileg akár ötven terabájtnyi adatot is képes tárolni egy DVD méretű lemezen. A NEC, mely szintén részt vesz a projektben, a fenti elven működő USB-vel szeretne előrukkolni egy éven belül, s egy évre rá a DVD verzióval.

Hőérzékeny, mágneses adatrögzítés
Az olyan kísérleti megoldások elterjedése nyomán, mint a hőérzékeny adatrögzítés vagy a mágneses „mintás média” tárolás - melyben elkülönített mágneses szigeteket hoznak létre és a mainál kevesebb mágneses szem felhasználásával több adatbitet tárolnak - a jelenleginél nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű adat tárolható. Míg azonban ezek a technikák a laborokból a fogyasztókhoz jutnak, még évek telhetnek el.

Chipek és kiegészítők (Oldaltörés)

Moore törvénye egyelőre még
nem veszti érvényét
© sxc.hu
Gyorstöltésű elemek
Az ultrakondenzátoros elemek könnyebbek, mint a hagyományos kémiai elemek, és már most is használják őket hibrid járművek meghajtásához. Még néhány év, és a laptopoktól a mobilokig elárasztják a piacot a különösen könnyű, rendkívül gyorsan tölthető energiahordozók.

Nagy kapacitású nanocső elemek
A szén nanocső elemek a jelenleg elterjedt lítium-ion akkumulátoroknál akár tízszer több energiát képesek tárolni és leadni. Alig várjuk az olyan fotógép akkumulátorokat, melyek egy töltéssel egy teljes nyaralásnyi kattintgatást kiszolgálnak, s hogy a mobiltelefonunk egy töltéssel ne napokig, hanem hetekig bírja szuflával.

Üzemanyagcellás elemek
2007 végére várják az első üzemagyag cellás elemek megjelenését hordozható eszközökben, mely tiszta elektromosságot állít elő, miközben vizet és széndioxidot termel melléktermékként. A Frost & Sullivan kutató vállalat előrejelzése szerint 2012-re nyolcvan millió üzemagyag cellás eszközt adnak el világszerte.

Hatékonyabb videokártyák
A jövő videokártyái a processzorokhoz fejlődésétől eltérően nem a többmagos chipek felé haladnak majd, ennek ugyanis működési elvüket tekintve nincs értelme. Ellenben gyártóik igyekeznek javítani a videokártyák és a processzorok közti összeköttetésen, és hatékonyabb algoritmusokat írni a 3D-kártyák által támasztott számolási igények elvégzésére.

Párhuzamosan futó videó vezérlők egyre több gépben
Egyre több rendszerbe építenek egymással párhuzamosan működő videokártyákat. Már ma is vehetünk egyszerre két videokártyát használó laptopot és csúcskategóriás asztali gépeket, melyek négy videokártyát futtatnak. Még több grafikus eszköz beépítése sem lenne nagy kihívás, de az olyan kártyák, mint a nVidia 7950 GX2 - mely egy alaplapban két grafikus vezérlőt működtet – az olcsóbb gépekben is elérhetővé teheti a párhuzamosan futó videovezérlők futtatását.

Külső grafikus kártya
Mivel a PC belsejében egyre több hőt termelnek a mind gyorsabb és erősebb hardverek, okos gondolat lehet néhány összetevőt a gépen kívülre helyezni, ahol könnyebben megoldható a hűtésük és az energiaellátásuk is. Az nVidia már ki is jött egy professzionális használatra szánt megoldással a Quadro Plex-el, mely idővel a maximalista otthoni felhasználók számára is elérhetővé válhat.

Grafikus kártya erőforrások általános felhasználása
A 3D videojátékokra optimalizált grafikus kártyák számítási kapacitását a jövőben másfajta felhasználásra is elérhetővé teszik a rendszerek. Így például a Windows Vista a videokártyát háromdimenziós Aero Glass felületének futtatására is igénybe veszi, de kutatók azon vannak, hogy ezeknek a gyorsan számoló chipeknek az erejét másra is fel lehessen használni, többek közt a videók betöltésére.

Hőelnyelő nanocső
A modern PC-k rengeteg hőt termelnek, ellenben az új hőelnyelő nano-széncső sokkal jobban elvezeti a hőt, mint az eddig használt fémalapú megoldások.

Négymagos processzorok
A kétmagos processzorok megjelenése alaposan felgyorsította a számítópépek műveleti sebességét, de a fejlesztések kevéssé meglepő módon nem állnak meg itt. Az Intel még év vége előtt ígéri négymagos processzorát, az AMD pedig 2007 közepe tájára tervezi a sajátját.

8 órás laptop akkumulátorok
Mind az Intel, mind az AMD olyan laptopok megjelentésén munkálkodik, melyek egyetlen feltöltéssel nyolc órán át futnak, vagyis egy egész munkanapon keresztül kiszolgálják a felhasználót. Ehhez egyrészt a fent taglalt új akkumulátorok fejlesztése, másrészt a maiaknál lényegesen kevesebb energiát igénylő processzorok bevetése vihet közelebb.

Továbbra is a Moore-törvény mentén haladva
Az „extrém ultraibolya litográfia” segíthet a chipek további zsugorításában, s az Intel 2007-re ígért 45 nanométeres processzorának túlszárnyalásában. A 32 nanométeres chipek még gyorsabb számításokat tesznek lehetővé, még néhány évig életben tartva az oly népszerű Moore-törvényt, mely szerint az integrált áramkörök összetettsége – a legalacsonyabb árú ilyen komponenst figyelembe véve – körülbelül 18 hónaponként megduplázódik.

Hang és kép I. (Oldaltörés)

A Sony új Walkmanje.
Reszkess iPod!
Teljes MP3 gyűjteményünk egyetlen flash lejátszón
A flash memóriát használó MP3 lejátszók tárolókapacitása továbbra is bővül: az Apple és a Sandisk már most is 8 GB-os modelleket kínál. A közeljövőben olyan lejátszók térnyerésére számítunk, melyek teljes zene gyűjteményünket képesek hordozni. Egy 30 GB-os példány megtenné?

Tömegcikké váló HD tévé
A HDTV-k ára folyamatosan esik, a DisplaySearch elemzője, Chirs Connery előrejelzése szerint 2010-re egy 46-47 inches képernyő ára 1500 dollár alatt lesz.

Szélessávú kivetítők
Mostanáig a digitális kivetítők eredeti, natív felbontása 1024X768 volt, a következő években azonban olyan Wide XGA modellek tűnnek majd fel, melyek sokkal közelebb lesznek a laptopokon használt szélesvásznú képernyők kivetítési arányaihoz. Ez pedig jobb képminőséget és kevesebb zavart eredményez, ha a laptopon elkészített előadásunkat projektoron szeretnénk vetíteni.

A Blu-ray - HD DVD csata végkimenetele
A két nagy felbontású formátum közti vetélkedés céltalan és nem kedvez senkinek. Az ipar megosztott, a fogyasztók pedig bizonytalanok, hogy HD DVD vagy Blu-ray lejátszót vegyenek. Remélhetőleg jövőre kijön végre valamelyik gyártó egy olyan kombinált lejátszóval, mely mindkét formátumot képes kezelni.

Nagy felbontású videók a neten keresztül
A szélessáv és az új tömörítési eljárások (mint a H.264) nyomán mind inkább valósággá válhat a világhálón keresztül is nézhető HDTV nézés. Már mai s vannak videoblogok, melyek tartalmaikat HD formátumokban is megtekinthetővé teszik, ez azonban még csak a kezdet.

SED TV
Olyan kiváló kép és színminőségű képernyők piacra kerülésével számol az ipar jövőre, melyek két és fél centiméter szélesek, köszönhetően a felületi vezető elektron kibocsátás elvén működő SED technológiának.

LED megvilágítás
Négy éven belül olcsóbbak lesznek a LED megvilágítású televízió készülékek, mint a mai hideg, katódcsöves, fluoreszkáló modellek. A LED színmegjelenítési tulajdonsága ráadásul jobb, energiatakarékosabb és kevesebb hűtést igényel. Egyelőre egyetlen ilyen készülék van a piacon, melyet a NEC gyárt, 6700 dolláros áron.

Egy napon szimplán feltekered a televíziód képernyőjét, és magaddal viszed. Számos vállalat fejleszt rugalmas kijelzőket, egyelőre azonban a prototípusok is csak képek megjelenítésére alkalmasak, így jó pár év választ még el minket ehhez hasonló késztermékektől.

Hang és kép II. (Oldaltörés)

Új kivetítők: mintha élne...
© PC World
Rugalmas képernyők

Vetítés a semmire
A Helio Display olyan tévét alkotott, mellyel a semmibe lehet vetíteni egy sűrített levegő függöny segítségével. Egyelőre ugyan a készülék 20 ezer amerikai dollárba kerül, de ha levizsgázik a rendszer, valószínűsíthető az árzuhanás.

Nagy dinamikai tartományú megjelenítők
A teljes szín és fényerő paletta megjelenítésére képes a Brightside Technologies DR37-P típusú készüléke, mely a legsötétebb feketétől a legvilágosabb fehérig mindent visszaad. Míg a mai tévék a 2000:1-hez kontraszt tartományt képesek megjeleníteni, addig a DR-37P a 200000:1-t. Egyelőre azonban az ára is jól érzékelteti a kontraszt béli különbségeket, ötvenezer dollárért juthatunk hozzá.

Veszteség nélküli digitális zenei formátumok
Az iTunes-ról és hasonló letöltő oldalakról beszerzett muzsikák ma is erősen tömörítettek, s ez által az emberi fül számára kevéssé hallható alsó és felső frekvenciatartományoktól megfosztottak. Ez azonnal hallhatóvá válik, ha egy komoly hangrendszeren szólaltatjuk meg a számokat. Pedig már ma is számos olyan formátumot használhatnánk, így például a Monkey’s Audio-t vagy a FLAC-ot, melyek az említett frekvenciatartományok megtartása mellett tömörítik a zenét. Remélhetőleg minél előbb elérhetővé válnak az audiofilek számára az említett tömörítési eljárással felkerült albumok az online zeneletöltőkön is.

Reklámért ingyen zene
Még az idén számtalan zene válik letölthetővé teljesen ingyenesen a SpiralFrog ötlete nyomán. Ennek csupán annyi a feltétele, hogy a számok előtt meghallgatunk egy rövid reklámot, a lemeztársaság pedig megkapja az őt megillető jogdíj után járó összeget. Ez mindenképpen egy radikális ötlet, a bökkenő csak az, hogy a számok meghallgatásához a szolgáltató lejátszóját lehet csak használni és nem tölthető rá a zene hordozható lejátszóra sem.

Nagy felbontású kijelző végtelen számú színnel
Csöppnyi mesterséges izmokat fejlesztett a Zürichi Állami Technológiai Intézet, melyek a látható fény teljes spektrumának reprodukciójára képesek. Ugyan a késztől legalább egy évtized választja el a svájci labort, de sosem látott színhűséget hozhat, ha egyszer elkészül.

Surround hangzás egyetlen hangládából
Amennyiben továbbfejlesztik az olyan termékeket, mint az 1700 dollárt kóstáló Yamaha YSP-1100 Digitális Hang Projektor, a múlté lesz a többhangfalas surround hangzás. Az YSP-1000 negyven hangvezérlőt használ, hogy precízen irányíthassa a hangokat, tökéletes térhatást hozva létre bármilyen térben egyetlen hangláda bevetésével.

Az internet jövője I. (Oldaltörés)

A világháló új fejezete nyílhat
meg rövidesen
Az Internet Explorer 6 halála
A Microsoft Internet Explorer 6-os verziója nagy gond: hibái és befejezetlen szoftvertámogatása évekkel vetette hátra a webdesignt és a webfejlesztők munkáját. Mindannyian fellélegezhetünk, amikor az IE6 végre lekerül a legelterjedtebb böngészők listájának éléről.

Új böngészők
A Microsoft válasza a Firefox térnyerésére az Internet Explorer 7-es verziója, mely elődjéhez képest teljesen átalakult. A végleges verzió ugyan csak év vége körül jelenik majd meg, de máris látszik hogy nagyon sokat fejlődött az előző változathoz képest. A Firefox 2-es kiadása szintén még karácsony előtt kijön, gyorsabb oldalletöltést és továbbfejlesztett RSS olvasót kínálva. A Firefox 2 bétája már szintén letöltető.

Társadalmi hálón alapuló keresés
A szociális hálónkat is figyelembe vehetik a jövőben a keresőmotorok. Például, hozzáférhetünk barátaink kereséseihez, hogy megleljük a legjobb éttermet vagy tisztítót a városban. Érdemes megjegyezni, hogy a közösségekre épülő kérdés-válasz keresések - például a Windows Live Q&A - sokkal hatékonyabb lehet a hagyományos kutakodásnál.

Finisben a WiMax
A WiMax nevű, nagy távolságú vezetéknélküli internetelérés jó ideje „érkezik”, most azonban tényleg beindulni látszik. Az Egyesült Államokban a Sprint nevű szolgáltató már használja, mint negyedik generációs adatátviteli megoldást, s remélhetőleg további szolgáltatók, a világ más fertályain is rákapnak az ötletre.

Online filmkeresés
Képzeljük el, hogy csak rákeresünk egy filmre médiakeresőnkben. Az eredmények közt pedig ár, kölcsönözhetőség, letölthetőség s egyéb paraméterek szerint válogathatunk. Sőt, néhány klikkeléssel később már nézzük, vagy éppen töltjük a filmet aszerint, hogy mely lehetőségért fizettünk bankkártyánkkal.

Az Adware végnapjai
A jó hír az, hogy az adwareknek -  beleértve a kártékony cookiekat, pop-up reklámokat, melyek figyelik, mikor hol mit teszünk – hamarosan végük lesz. A rossz hír azonban az, hogy nagyobb, gonoszabb és még jobban elrejtett spywarek támadása valószínűsíthető, melyek megalkotói még nagyobb halom pénzt tudnak e módon összegereblyézni.

Hatékonyabb spyware figyelők
A most használatban lévő spyware kereső alkalmazások jórészt az ismert spyware-ek ismert aláírása után kutatnak. A következő generációs kémprogram irtók azonban rugalmasabban működnek, és képesek minden gyanús mozgást végző szoftver blokkolására.

Virtuális személyiségek
A Wablet nevű alkalmazás webes személyiségalkotó és váltóként definiálja magát. A jelenleg az alfa tesztnél tartó ötlet több személyiség online létrehozását teszi lehetővé. Így használója például külön személyazonosítót alkothat a munkájához és a magánéletéhez, és pontosan definiálhatja, ki, hol, mikor érheti el a neten, és milyen adatok tudhatók adott „személyiségéről”.

Valós képkereső
Az olyan képkeresők, mint a Google Images, aszerint kutakodnak, hogy mi az adott kép fájlneve. Új eszközök vannak azonban kilátásban, mint a Riya, mely, amikor feltöltöd a képet, rákeres az ahhoz hasonló vagy ugyanolyan képekre. Feltölthetünk például egy arcot, a rendszer pedig rákeres a hasonlóakra. A Riya ugyan még nem elérhető széles körben, de érdekes kezdeményezésnek tűnik.

Az internet jövője II. (Oldaltörés)

Egyre mobilabbak leszünk.
Az interneten is.
© sxc.hu
Olcsó mobilinternet
A fent említett WiMax technológiának köszönhetően, az Egyesült Államok példája alapján a jelenlegi mobil internet elérés ára a negyedére zuhanhat le, havonta 1 GB adatforgalmat lehetővé tévő előfizetéssel.

Vélemények véleményezése
A felhasználói véleményeket is figyelembe vevő vélemények véleményezőjéé lehet a jövő. A Viewscore nevű oldal összegyűjti az elektronikai kütyükről szóló kritikákat és azok sommás összefoglalóját adja, segítve az eligazodást és a mind teljesebb kép kialakítását a különböző technológiákról.

Az igazi 802.11n
Egy ideje cikkeznek a szakportálok a 802.11n vezetéknélküli hálózati szabvány különböző verzióiról, de még nem jelent meg a végleges változat. A végső verziót 2007 közepére ígérik, míg az első erre épülő termékek csak 2007-2008 fordulópontjára jelenhetnek meg.

Az amatőr és a profi média egyesülése
Ma még a legtöbb ember professzionális médiaszolgáltatóktól szerzi be a legfrissebb híreket, és amatőr blogokon reflektál azokra. Hála azonban az olyan oldalaknak, mint a Newsvine.com, a két terület erősen közelít egymáshoz, elmosva a határvonalat a profi és az amatőr hírszolgáltatás közt. Itt ugyanis az amatőr látogatók cikkeket javasolhatnak a hírekhez, melyeket a profi források mellé befűz az oldal. Hasonló elven szerveződik a NewAssignment.net, mely fórumot biztosít a tagoknak, hogy témákat javasoljanak, melyeket aztán profi újságírók felgöngyölítenek aztán megosztják a szerzői jogokat az ötletadóval.

Hőoptikás kábel
Jelenleg csak az Egyesült Államok tizenhét államában elérhető a hőoptikai kábelnet szolgáltatás, mely másodpercenként 50 megabites elérést tesz lehetővé és 5 megabit per szekundumos feltöltést. A Verizon nevű szoláltató azonban a dinamikus terjeszkedést és a további sebességnövekedést pártolja, akár 200 mbps le-, és 20 mbps felöltéssel.

Védelmi pajzs a böngészőhöz
Nem lenne gyönyörű, ha a böngésző képes lenne a fertőző kódokat menet közben átírni, biztonságossá téve az internetezést és megtartva a titkos információkat magunknak? A Microsoft BrowserShield célja pontosan ez. A statikus oldalak esetében mindez már nem nagy feladat, a dinamikus oldalaknál azonban egy komplexebb verzióra lenne igény.

Az installált szoftverek korszakának vége
A webalapú alkalmazások, melyek a gépünk asztalát utánozzák, de a böngésző ablakában futnak, egyre komolyabb feladatok ellátására válnak alkalmassá, eltolva a hangsúlyt a hatékonyság felé a szórakozástól. Más szóval ezek a webalapú szoftverek munkánk során is alkalmazhatóak. Jó példa erre a Coghead.com, mely lehetővé teszi használójának, hogy saját üzleti alkalmazásokat készítsen.

Kamerák és mobiltelefonok I. (Oldaltörés)

Az egyre kisebb kamerák felbontása
robbanásszerűen megnő
Észrevétlen hálózatváltás
A mobilkészülékek következő generációja egyszerre kezeli majd a mobil-, és más vezeték nélküli hálózatokat anélkül, hogy a tulajdonosnak azzal kéne babrálnia, mikor, melyik eléréshez csatlakozzon készülékével.

A szinkronizálás halála
Kéziszámítógépünk, PDA-nk,  vagy mobiltelefonunk szinkronizálása a PC-vel kész kínszenvedés, ezért alig győzzük kivárni, mikor jön el végre az a technológia, mely automatikusan egyezteti a kézi eszközeink és a PC-nk adatait.

A fotógéppel megegyező mobilkamerák
A Samsung már be is mutatta a 8 megapixeles kép készítésére alkalmas SPH-V8200 típusú mobilját, bár kereskedelmi fogalomba még nem hozta. Feltételezhetően sokan vennének ilyen, vagy ehhez hasonló mobilt, ha ezzel megszabadulnának a két kütyü cipelésének nyűgétől.

2015 átlagos fotógépe: 20 megapixel
A digitális fotómasinák ára folyamatosan esik, miközben felbontásuk egyre nő. Az IDC elemzője Ron Glaz úgy véli, 2007 karácsonyára 300 dollárért bárki megveheti saját tíz megapixeles fotógépét, 2015-ben pedig ugyanennyi pénzért már 20 megapixel dukál.

Fotók ezrei egyetlen memóriakártyán
A Nanochiphez hasonló tárolóknak hála, több tíz gigányi képet tárolhatunk egyetlen chipen a közeljövőben. Ebbe az esetben a mai párszáz helyett, sok ezer képet raktározhatunk például mobiltelefonunkon.

Olcsó HD kamerák
Jelenleg a nagy felbontású videokamerák ára jóval meghaladja hagyományos társaikét. Nem telik bele azonban néhány év és ezek a képrögzítők is ugyanolyan olcsó tucat termékké lesznek, mint most hagyományos elődeik.

AVCHD kamerák
A fenti betűszó egy újfajta felvételi formátumot fed, mely nagy felbontású képet rögzít DVD-re. A Sony már megjelent a maga AVCHD – Advanced Video Coding High Definition - rögzítőjével, de érdekelt a technológiában a Panasonic, a Canon, a Samsung és a Sharp is. A közeljövőben flash memóriára rögzítő verziók megjelenése várható.

Vezeték nélküli kamerák
Eddigi is létezett vezeték nélküli kamera mely állókép továbbítására alkalmas, az új vezetéknélküli szabvány, a 802.11g azonban kibővülő sávszélességével nagy felbontású mozgókép továbbításra is alkalmassá válik.

Kamerák és mobiltelefonok II. (Oldaltörés)

George Lucas egy régivágású
kamerával. A jövő amatőrjeinek
a zsebében lesz a HD.
© AP
Nagy felbontású amatőr filmezés
Miután a HD kamerák ára a kifizethető szintre süllyedt, már csak az van hátra, hogy házi körülmények közt nagy felbontású, kiváló minőségű filmeket forgathassunk és rögzíthessünk. A Blu-ray és a HD DVD felvevők ára azonban ma még igencsak borsos. Remélhetőleg jövőre, ahogy az írók ára esni kezd, egyre többen engedhetik meg maguknak otthoni nagy felbontású filmjeik kiírását, hogy akár a nagymama is megnézhesse.

Arcfelismerés fotókon
A Google a Picasa nevű fényképkezelőjének új változatába arcfelismerőt épített be, így indexelhetővé válnak az egyazon személyről készült képek. Ráadásul ezzel az exünk képeitől való megszabadulás is gyerekjátékká kicsinyül.

Váltás kétdimenziós fotókról 3D környezetre
A gyorsabb gépek, új lehetőségeket nyitnak meg a fotók kezelésében. A Microsoft PhotoSynth projektje, egy adag kétdimenziós képből háromdimenziós környezetet képes létrehozni, mely számos új fényképkeresési lehetőség felé nyitja meg az utat.

Fizetés mobillal
Néhány hitelkártyában már ma is megtalálható az RFID chip, mellyel anélkül fizethetünk, hogy az  fizikailag egy kártyaleolvasóba kerüljön. A következő lépés pedig olyan RFID-val felvértezett mobilkészülékek megjelenése lesz, melyek egy rakás hitelkártyát is képesek helyettesíteni. A MobilLime elektronikus fizetéssel foglalkozó cég azt ígéri, olyan szoftvert fejleszt, mellyel szabadon választhatjuk meg, mikor melyik számlánkról vonják le a szükséges összeget.

Gyufásskatulyányi projektor
A Light Blue Optics gyufásdoboznyi PVP projektora 38,10 centiméteres képernyőt képes elénk vetíteni, miközben az egész eszköz beépíthető egy mobiltelefonba. Az egyelőre csak fekete-fehér kép vetítésére alkalmas eszközt a gyártó reményei szerint az év végéig sikerül színessé változtatni.

Minőségi internet telefonon
Mobiltelefonon internetezni ma még kínszenvedés, különösen, hogy számtalan oldal nem nyílik meg a mobilképernyőre optimalizált méretben. A gyorsabb elérésnek hála, maholnap úgy jelenhetnek meg az oldalak kézi készülékünkön, ahogy annak ki kell néznie, beleértve a jobb térképszolgáltatást és akár pénzügyi tranzakciók lebonyolítását is, biztonságos csatornákon át.

Valódi zenemobil
Ugyan bejelentették, de még mindig várat magára az iPhone, de legalább a Microsoft kijön Novemberben új márkajelzésű Zune mobiljával, mely egyszerre profi zenelejátszó és mobilkészülék.

Szórakoztatóelektronika I. (Oldaltörés)

Még el sem kezdődött konzolháború, a
jövőben tovább eszkalálódhat
© AP
3D internet
A virtuális valóság sci-fiként indult, mára azonban kezd valósággá válni Neas Stephenson víziója a Metaverzumról. Az olyan a valósággal párhuzamosan zajló virtuális világok, mint a Second Life vagy a There.com népszerűsége egyre csak növekszik. Az olyan projektek, mint a Croquet pedig egyre-másra új utakat alkotnak az internetes kereskedelem és a 3D-s világok összekötésére, az online vásárlóban a vásárlás mind élethűebb megélését imitálandó. Mindez az egyre inkább összetartó világháló-építők együttműködésének is köszönhető. Ennek eddigi legjelentősebb állomása az idén megrendezett Metaverzumok Térképének Találkozója volt, ahol a fejlesztők és hálózatelméleti specialisták azért gyűltek egybe, hogy a következő tíz év virtuális fejlődését vázolják fel.

Konzolok háborúja 2012
Annak ellenére, hogy idén a Sony és a Micorsoft is azt ígérte, hogy a mostani játékkonzolok tovább használhatóak, maradnak, a videójátékok hardvereinek életciklusa maximum öt év. Előreláthatóan tehát a 2012 körül piacra kerülő PlayStation 4 és az Xbox 720 fotorealisztikus 3D-vel, és nagy felbontású interneten keresztül sugárzott filmjátékokkal csábítja majd a játszani vágyókat.

Egyszerűen kezelhető, okosabb távirányítók
Reményt keltőek azok a távirányítók, melyek a háztartásban fellehető elektronikus készülékek mindegyikét képesek vezérelni. A jövő távirányítójának wifi csatlakozása van és a netről tölti le a megfelelő vezérlőszoftvert, sőt,  a távirányítás mellett tévéújsággal, de akár VoIP telefonnal is kedveskedik felhasználójának.

Az okos póló
Jerry Bautista az Intelnél úgy véli, a jövő chipjei annyira parányiak lesznek, hogy belevarrhatják akár a pólónkba is. Eszerint tehát a póló lejátssza az MP3-ainkat és felolvassa a leveleinket. Reméljük azonban annyira nem lesz okos, hogy kritizálja az aznapi cipőválasztásunkat.

Elérhető e-book
A Sony Reader az első olyan elektronikus könyv, melyet használhatónak tartanak a hozzáértők. De még ez sem tökéletes s csak remélni tudjuk, hogy eljön az idő, amikor az e-book olvasás olyannyira könnyűvé válik, mint a papírújság lapozása.

Elektronikus papír
Az e-papír már úton van felénk: számos gyártó dolgozik olyan vékony, rugalmas kijelzőkön, mely nagy kontraszttal, olvashatóan különíti el a betűket a háttértől. Ezek az e-lapok akkor is megtartják a szöveget, ha lemerül az akkumulátor.

DirectX 10 játékok
A DirectX új 10-es verziója a Windows Vistával együtt jelenik meg, és számos új lehetőséget ígér a programozók számára, hogy minél realisztikusabb fizikájú játékokat fejlesszenek, az eddigieknél is jobb 3D környezetben. Eszerint az új platformra íródó játékok megjelenése a jövő év közepétől várható, és csak a Vistát futtatók gépén lesz játszható, mert a régebbi Windowson nem fut az új DirectX 10.

Szórakoztatóelektronika II. (Oldaltörés)

Egy emberhez megszólalásig
hasonlító humanoid. A robotika
egyre fontosabb szerephez jut.
© AP
Okosabb játékok
A többmagos processzorok nyomán a játékkészítők kezében számos új eszköz kerül, melyekkel az eddigieknél összetettebb játékokat gyárthatnak. Például, míg az egyik mag magát a játékfelületet futtatja, addig a másik egy mesterséges intelligenciát vezérel, mely sorra küldi ránk a ravaszabbnál ravaszabb ellenségeket.

Univerzális fordítógépek
Egyáltalán nem biztos, hogy születik olyan tökéletes eszköz mely a Star Trek hőseit segíti a különböző nyelvek megértésében, de a használható a hang-hang fordítás már elérhető. Az SRI az amerikai tengerészgyalogosoknak olyan megoldást fejlesztett, mellyel Iraki kommunikációjukat segíti. Az Ectaco SpeechGuard-ja pedig hasonló funkciókat kínál számos további nyelven is.

Robotok, első rész: a nyári munka halála
A tinédzserek ház körüli zsebpénz-kiegészítő munkalehetőségeinek száma erősen megcsappan, ha elterjednek az egy-egy feladatra fejlesztett házi robotok. Az ENSZ 204-es World Robotics beszámolója szerint a fűnyíró, medencetisztító vagy ablakmosó robotok ára 2007-re eléri a megfizethető szintet és az év végére több mint 4 millió példány üzemel majd belőlük világszerte.

Robotok, második rész: remélhetőleg nem a Terminátor
Miközben már megszületett meg az első olyan robot, mely óránként 4 mérföldet képes megtenni s a Honda ASIMO nevet viseli, tervezőinek vezetője Stephen Keeney szerint 2017-re elkészül az első emberszabású robot.

1000 oldal nyomtatás percenként
A JeTrix új nyomtatófejének köszönhetően nem kell többet a lézernyomtató mellett ácsorogni, várva mikor fejezi be végre a printelést. Az új ötlet szerint, nem egy pici fej mozog ide-oda a lapon, hanem annak teljes szélességében nyomtat egyszerre, szédületes sebességben köpve ki a lapokat.

Fizikai valósággá váló videojátékok
A Nintendo bemutatás előtt álló konzolja a Wii vezeti a mezőnyt mozgásérzékeny vezérlőjével, de a Sony is beépített mozgásérzékelőt a PS3-ba, s eközben olyan konzolkészítők munkálkodnak saját vezérlőjük kifejlesztésén, mint például a Xavix.