Jön az uniós RFID-szabályozás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
euractiv.hu

A személyes adatok védelme miatt aggódik a legtöbb EU-polgár, ha az úgynevezett RFID-chipek használatáról, vagyis a rádiófrekvenciás azonosításról van szó. Brüsszel az év végén fogalmazza meg álláspontját.

Az RFID (Radio Frequency Identification) korszerű technológia, amelyet automatikus azonosításhoz és adatközléshez használnak. Chipek, címkék segítségével tárolják és továbbítják az adatokat, úgy, hogy az apró tárgyat beépítik az azonosítani kívánt objektumba, vagy kívülről rögzítik rá. Ez az objektum lehet tárgy, pédául egy árucikk, vagy alkatrész, illetve élőlény, így akár ember is.

Az Európai Bizottság egyéves konzultációs folyamat után, decemberben teszi közzé álláspontját a technológia napi használatával kapcsolatban.

Viviane Reding információügyi EU-biztos szerint az állampolgárok készek elfogadni a technológia előnyeit, ha biztosítják őket, hogy személyes adataik védelme nem szenved csorbát.

Az RFID technológia sokoldalúan hasznosítható. Elsősorban szolgáltatások és termékek azonosításához, nyomon követéséhez vehetik igénybe, a vonalkód helyettesítőjeként. Az EU-biztos szerint a RFID-chipek kulcsfontosságú tulajdonsága, hogy térben és időben követ nyomon egyedi identitást. Ez nélkülözhetetlen lehet az élőállat-menedzselésben, vagy beteg emberek azonosításában és figyelésében.

Viviane Reding közölte, hogy a személyes adatok védelmével kapcsolatos aggodalmakat nagyon komolyan veszi, és biztosított mindenkit, hogy ha a kockázat ezt indokolttá teszi, adatvédelmi technológiákat használnak majd.

A biztos szerint az új technológia új munkahelyeket teremt majd, de a RFID előnyeinek kihasználásához megfelelő jogszabályokra is szükség van.