Mikrózva fogyassza! © Dripnet |
A török kutatók először 10 és 30 másodpercnyi ideig tették be a krumplidarabokat a mikrohullámú sütőbe, és 850 watton mikrózták azokat, ezt követően napraforgóolajban 150 és 190 fok között sütötték és vizsgáltak az akrilamid képződését, a víztartalmat és a hőmérsékletet.
Ezt követően mikrózás nélkül sütötték ki a krumplit, és megállapították, hogy az elősütött krumpli 60 százalékkal kevesebb rákkeltő anyagot tartalmazott.
A kutatók szerint ezt az eljárást elsősorban az ipar hasznosíthatja, hiszen csak rövid ideig tart, és nagy mennyiségben is használható.
Amióta 2002-ben fölfedezték az akrilamidot, a kutatók folyamatosan keresik azokat a módszereket, amelyek révén megakadályozható ennek az anyagnak a keletkezése. Az akrilamid már 120 Celsius-fokon létrejöhet, de 170 foktól ugrásszerűen megnövekszik a jelenléte- olvasható a wissenschaft.de című német internetes lapban.