Változó távközlési díjak: elérhetőbb okostelefonok

Változó távközlési díjak: elérhetőbb okostelefonok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

Ahogyan évekkel ezelőtt a hordozható számítógépek és a felhasználók megváltozott szokásai jelentős hatást gyakoroltak...

Ahogyan évekkel ezelőtt a hordozható számítógépek és a felhasználók megváltozott szokásai jelentős hatást gyakoroltak az asztali számítógép sorsának alakulására, a gyorsan szaporodó okostelefonok és a könnyű, mindentudó táblagépek most a hagyományos mobiltelefonokat szorítják háttérbe a piacon, mindez pedig a távközlési szolgáltatások piacát is alapvetően megváltoztathatja.

 Ma már a felhasználók olyan készülékeket keresnek, amelyek egyszerre biztosítják a folyamatos elérhetőséget, az összes lehetséges funkciót és alkalmazást, a minél nagyobb fizikai tárhelyet a készüléken, valamint a gyors és korlátlan adatforgalmat, mindezt pedig az elérhető legalacsonyabb áron. Az online telefonálási lehetőségek megjelenésével szintén piaci igénnyé vált a nagyon olcsó vagy ingyenes, korlátlan mobilozás.

A mobiltelefonok és előfizetések penetrációja a magyar piacon mára meghaladta a száz százalékot; a mobiltelefonok megjelenésük óta egyre több funkciót kaptak, majd megjelentek és elterjedtek az okostelefonok. Annak ellenére azonban, hogy mobilkészülékeinket egyre kisebb arányban használjuk telefonálásra, az előfizetéseink még mindig a hangszolgáltatáshoz kapcsolódnak.

„Az előfizetők megszokták, hogy mobiltelefon-előfizetésükhöz kiegészítő termékként vehetik igénybe a mobilinternet-szolgáltatást” – mutat rá Takács Krisztián, a BTel vezérigazgatója. „Szolgáltatói oldalról azonban már egy ideje egyértelmű a változás: a távközlési szolgáltatásokat az adatforgalom mozgatja, így ésszerű megoldás, ha erre optimalizálják a termékcsomagokat.”

Mindez alapján komoly az esélye annak, hogy a távközlési szolgáltatók a telefonos hangszolgáltatásra és a percalapú számlázásra épülő elsődleges előfizetésekről az adatforgalom alapján kialakított díjakra és csomagokra térnek át a közeljövőben. Ez várhatóan azzal jár majd, hogy a csomagok egy viszonylag szerény fix előfizetői díj ellenében korlátlan hangforgalmat tartalmaznak majd, amelyet kiegészít a lépcsőzetes adatforgalom-alapú mérés és számlázás.

Az előfizetőknek mindenképpen jó hír, hogy a távközlési piac adatforgalom-alapú csomagokat kínáló szereplőinek alapvető érdeke minél szélesebb réteg számára elérhetővé tenni ezeket a készülékeket. A hazai piacon például hamarosan megjelenik a mobilinternetet és a legismertebb táblagépet együtt, részletfizetés mellett kínáló konstrukció, és várható, hogy a jövőben továbbiak követik, más-más készülékekkel és csomagajánlatokkal.

Hozzászólások