A tolvajok kedvencei a HP laptopok

A tolvajok kedvencei a HP laptopok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly több mint háromezer laptopot loptak el Magyarországon, az okozott kár meghaladta az egymilliárd forintot.

Tavaly több mint háromezer laptopot loptak el Magyarországon, az okozott kár meghaladta az egymilliárd forintot. A legkapósabb márka a HP volt. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodájának tájékoztatása szerint 2011-ben 3376 laptopot loptak el, illetve ennyi esetben tettek feljelentést a magyar hatóságoknál a károsultak. Egy évvel korábban, 2010-ben 3004 eset vált ismertté. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt jelentősen, 12,3 százalékponttal nőtt az esetek száma, míg 2009 és 2010 között csupán 3,4 százalékos volt a növekedés.

Tavaly 1,05 milliárd forint értékben tulajdonítottak el számítógépeket, míg 2010-ben ez a szám 911 millió forint volt. A növekedés az ellopott gépekkel arányosan változott, 15,8 százalékponttal.

Benkő Tibor, a lopottlaptop oldalt üzemeltető cég vezetője szerint jellemzően parkolókból, autók csomagtartójából, illetve otthonról betörés során tulajdonítanak el számítógépeket. Az oldalra bejelentett lopásokból kiderül, hogy 2011-ben a legkapósabb laptop márka a HP volt, az esetek 19 százalékában hasonló típusú gépet jelentettek be. Második helyen az Acer és Dell osztozik 15-15 százalékkal, harmadik pedig az Asus. A tavalyi leglopottabb géptípus, Toshiba idén a negyedik helyre szorult 11 százalékkal. Apple gépekből az esetek 9 százalékában jelentették a lopást.

Az oldalra bejelentett esetekből az is kiderül, hogy megélhetési bűnözők lopnak el számítógépeket, mert az ünnepek környékén megszaporodnak ezek a bűncselekmények. A laptopok az alkalmi tolvajt is csábítják: könnyen mozdítható, értékes, könnyen eladható termékről van szó. Így például kávézóban, de vonaton se hagyjuk felügyelet  nélkül gépünket, vigyük magunkkal, ha másképp nem oldható meg. Tanácsa szerint mindenképp érdemes lejegyezni a megvásárolt gép sorozatszámát, hiszen ha az eltűnne, a rendőrségi feljelentéskor és a lopottlaptop oldalra való bejelentéskor is szükség van rá.

Hozzászólások