Jön a baba, és nevet kell találnunk? Íme, néhány kiváló online névválasztó!

Jön a baba, és nevet kell találnunk? Íme, néhány kiváló online névválasztó!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Egy újszülött mindig nagy öröm a családban, de akadnak feladatok, melyeken túl kell esnünk mire megérkezik a...

Egy újszülött mindig nagy öröm a családban, de akadnak feladatok, melyeken túl kell esnünk mire megérkezik a legújabb családtag. Az egyik ilyen - elvileg az egyszerűbbek közül való, mégis néha hetekig tartó fejtörést okozó - dolog a névválasztás. Ehhez adunk most egy kis online segítséget.
Egyszerű felépítésű, de nagyon praktikus oldal a Keresztnevek eredete és jelentése, amelyen ABC rendben válogathatunk, s minden névről megtudhatjuk annak jelentését is.
Ennél jóval többet nyújt a keresztnevek.hu, amelyen szintén kezdőbetűk szerint rendezett listákat tallózhatunk, viszont a nevekre kattintva nem csak azok jelentése, hanem a névnapok dátuma és a hasonló kezdetű nevek is felsorolásra kerülnek. Utóbbi nagyon praktikus, ha a családnévhez az adott kezdetű nevek illenek hangzásban, de az éppen kiválasztott valamiért mégsem tetszene. Extraként még e-mailes értesítést is kérhetünk a megfelelő névnapokon. Sőt, ha inkább egy adott napra időzítenénk a gyerkőc névnapját, válogathatunk naptárban is.
Aki ősmagyar eredetű névvel köszöntené az újszülöttet, annak a Magyar Keresztnevek Tára segít, amely részletes leírással szolgál az adott név eredetéről. Eltekintve némi politikai felhangtól, remekül használható, sőt, sok szempontból izgalmas oldal.
Az eBabyNames oldalon viszont a világ minden tájáról találunk neveket, ami a hétköznapokban is érdekes olvasmány - akadnak meghökkentő lehetőségek -, de a legfontosabb, hogy a magyar neveket is megtaláljuk (a Names by Category részben választhatunk országot). Az oldal praktikusan használható, még a nevek jelentése is látható (angolul persze), viszont az ékezetekkel nincs kibékülve, így mondjuk a Zoltánt itt Zoltanként kell keresni. Cserébe nagyon ízléses és praktikus felületen keresgélhetünk, a külföldi nevek között is. Sőt, még olyan extrákat is találunk, mint mondjuk a Harry Potter történet szereplőinek nevei.
A magyarnevek.hu és az eBabyNames kapcsán azért felhívjuk a figyelmet, hogy nem minden név anyakönyvezhető! Aki biztosra akar menni, annak még ezt az oldalt is javasoljuk, innen ugyanis letölthetők a bejegyzésre alkalmasnak minősített utódnevek jegyzékei. Ha pedig kérvényezni szeretnénk, itt van egy kis olvasnivaló ezzel kapcsolatban.

Hozzászólások