Készítsünk látványos és meghökkentő szófelhőket szövegeinkből

Készítsünk látványos és meghökkentő szófelhőket szövegeinkből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

Azt, hogy mitől lesz látványos egy szófelhő, valószínűleg kevésbé kell megmagyarázni, mint azt, hogy mitől lesz...

Azt, hogy mitől lesz látványos egy szófelhő, valószínűleg kevésbé kell megmagyarázni, mint azt, hogy mitől lesz meghökkentő. Nos, ha egy frissen megírt dokumentumból, egy internetről leszedett szövegből, kedvenc versünkből, esetleg egy politikusunk beszédéből készítünk olyan szövegfelhőt, amelyben a leggyakrabban használt szavak például nagyobbak, vagy más színnel vannak kiemelve, egészen fura dolgok derülhetnek ki.

De semmi politika, hiszen ez csak egy gyakorlati anyag: megmutatjuk, miként készíthetünk látványos szófelhőt, bármilyen szövegből. Az eljárás egyszerű, viszont mielőtt nekivágnánk, érdemes meggyőződni róla, van-e Java Runtime a gépünkön, mert arra szükségünk lesz (ha gőzünk nincs róla, miként tudhatnánk ezt meg, semmi gond, menet közben kiderül magától a dolog és pótolhatjuk). Ha megvan, látogassunk el a Wordle oldalra. Itt a Create linkre kattintva kezdhetünk neki az érdemi munkának, vagyis a linkre kattintás után megjelenő oldalon be kell illesztenünk a vágólapról a boncolni szánt szöveget (ha online forrásunk van, megadhatjuk annak a linkjét is, sőt, a del.icio.us tagok akár a tagekből is összehozhatnak egy címkefelhőt). Miután megvan a forrásszöveg, már csak egy kattintás a Go gombra és el is készül az ábránk.

A kész anyagon még végezhetünk persze egy halom aprólékos változtatást, például cserélhetünk elrendezést, méreteket, betűtípust, színsémát stb. A Randomize gombra kattintva a véletlenre is bízhatjuk a dolgokat.

A végeredményt publikálhatjuk az oldalon, vagy kinyomtathatjuk (Macen, vagy mondjuk a PDF Creator segítségével Windowson akár PDF dokumentumot is készíthetünk így).

A Wordle használata egyszerű, gyors, a végeredmény pedig nagyon látványos. Ráadásul ingyenes, így egy próbát mindenképpen megér, ha sürgősen szükségünk lenne egy szófelhőre.

Hozzászólások