Kipróbáltuk: Acer Iconia Tab A100

Kipróbáltuk: Acer Iconia Tab A100

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Miközben az Apple iPadje letarolja a táblagépes piacot, és a gyártók többsége is a 9-10"-os képernyőméretet lőtte...

Miközben az Apple iPadje letarolja a táblagépes piacot, és a gyártók többsége is a 9-10"-os képernyőméretet lőtte be alapnak, azért sokan akadnak, akik pont a nagy képernyő (és az ebből következő nagy méret) miatt ódzkodnak a táblagép vásárlástól.
Az elmúlt időszakban azért egyre többen jelentik be 7"-os táblájukat, viszont jóval kevesebben vannak, akik ezekre a gépekre az Andorid 3-as, táblagépekre kitalál változatát telepítik. Az Acer ez utóbbi körbe tartozik, így az Iconia Tab A500 után előrukkoltak egy 7"-os tablettel is, Iconia Tab A100 néven. Ezt "simogattuk" néhány napig.

Kicsi, de erős
Az Iconia A500 egy nagyszerű androidos tábla, tele remek funkciókkal, csak egy valamivel nem törődtek a tervezők, a súlyával. Szerencsére az A100-nak nincsenek súlyproblémái, aminek elsődleges oka persze a méret csökkenése és az így kimaradó extra hardverek hiánya. Ezt a kütyüt már kényelmesen lehet egy kézben is megtartani hosszabb távon. A ház visszafogott vonalvezetésű, a hátlapon húzódó mintázat gondoskodik róla, hogy azért ne fulladjon unalomba a dizájn. Hátul egyébként egy kamerát és hozzá a segédfényt találjuk, felülre a ki- és bekapcsoló gomb és a fülescsatlakozó került, jobb oldalon a hangerőszabályzó, a képernyőforgatást ki- vagy bekapcsoló gomb és egy műanyag lappal eltakart MicroSD csatlakozó kapott helyet. Bal oldalon nincs semmi, alul viszont ott sorakozik egymás mellett a hangszóró nyílása, a MicroHDMI csatlakozó, az Acer saját csatlakozója, egy MicroUSB port és a töltő csatlakozója.

A kijelző 7"-os, ami egy táblagép esetében még ideális, de az A100 képminősége (betekintési szög, színek stb.) sajnos nem az igazi. A felbontása 1024x600 pixel, ezt vehetjük minimumnak egy táblagép esetében.

A gép kétmagos, 1 Ghz-es Tegra 2 processzort kapott, ez bőven megteszi mindenhez, amire használni lehet, a rendszer azonnal reagál mindenre, a programok gyorsan indulnak és futnak. Tárhelyként 8 vagy 16 GB áll rendelkezésre, ezt MicroSD kártyával bővíthetjük. Van aGPS, wifi 802.11n, Bluetooth, egyszóval minden, amire csak szükségünk lehet. Érdekesség a Dolby Mobile megléte, de őszintén szólva a beépített hangszórók minősége ezzel sem tökéletes (hangerejük viszont van rendesen).

Táblás Android
Az Iconia Tab A100 fő előnye a 7"-os mezőny többségével szemben, hogy az Android 3.2-es, táblagépre szánt változatával érkezik. Ennek örömére kicsit értelmetlen, hogy a kijelző alatt van egy érintős Home gomb is, hiszen a Honeycomb esetében ez eleve ott virít a képernyőn, de biztosan van olyan eset, amikor hasznos a megléte. A rendszer felületébe nem nagyon piszkáltak bele az Acernél, az alap 3.2-es Android felületet és annak alkalmazásait kapjuk. Viszont feltettek előre néhány remek kiegészítő programot is. Ezek közül a Social, Games, eReading és Multimédia applikációk amolyan virtuális polcként használhatók, hogy csoportosíthassuk velük e témakörök szoftvereit. Ezeknél hasznosabb és nagyon örömteli a nemoPlayer megléte, amelynek köszönhetően akár full HD DivX videókat is lejátszhatunk a géppel (ilyenkor jön jól igazán a HDMI kimenet). Van LumiRead és Kobo az e-könyvek olvasásához, Acer Sync a kényelmes adatszinkronizáláshoz, Docs to Go trial a dokumentumok olvasásához, Clear.fi és Media Server DLNA kliensek és SocialJogger néven egy Facebook-Twitter felület. Navigációra a Google térképét használhatjuk. Az internetet kényelmesen tallózhatjuk a beépített böngészővel, van Flash támogatás is, de Androidra rengeteg alternatív böngésző elérhető.

További képernyőképekért kattintson erre a képre!

Az Iconia A100 beépített fényképezőjével 5 megapixeles fotókat készíthetünk, van LED-es vaku is. A képek minősége gyenge, elég fátyolosak, de mobil viszonylatban elmegy. Ha kell 720p-es videókat is rögzíthetünk vele, ezek egészen elfogadható minőségűek. A készüléknek amúgy sem a kamera az igazi gyengéje, hanem az akkumulátor: az 1530 mAh-s akku elég bátor (vagy inkább botor) gondolat volt a tervezők részéről. Egy táblagép, ha kihasználják amire való, ezzel nem sokáig megy el. A gyári adatok szerint 4-5 órát bír vele a kütyü, de meg kell hagyni, ennél gyorsabban is merült nálunk, ha igazán használtuk.

Mindent egybevetve az Acer Iconia Tab A100 hordozhatóság szempontjából tökéletesen vizsgázott, az pedig, hogy egy 7"-os táblán az Android 3.2-es verzióját használhatjuk, örvendetes tény. A készülék gyors, jól használható, és még a fényképek minőségén sem akadtunk annyira fenn, bár finoman szólva sem helyettesít egy fényképezőgépet...
A kijelző gyengébb minősége és a visszafogott akkuidő sajnos sokat rontanak az összképen, de még így is sokak számára jó választás lehet az Acer aprósága, ha a 90 ezer forint körüli árat vesszük (a 3G-s változat 130 ezer forint körüli áron kapható).

Hozzászólások