szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dollárszázmilliárdokat folyattak át az uniós tagállamon, magyar szála is van az ügynek.

Több mint 300 multinacionális céggel kapcsolatban merült fel a gyanú, hogy titkos luxemburgi szerződésekkel csúsztak ki az adófizetési kötelezettségük alól. Az erre utaló dokumentumok értékelése alapján a botrányt egy tényfeltáró újságírókat tömörítő nemzetközi szervezet (ICIJ) robbantotta ki.

Az ismertebb érintett cégek között van például a PepsiCo, az AIG és a Deutsche Bank is. A gyanú szerint a társaságok összesen százmilliárd dolláros nagyságrendben kerülték ki az adóbefizetést azzal, hogy Luxemburggal titkos megállapodásokat kötöttek. A cégek egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.

©

A nagyszabású adótrükközés magyar szálát a 444.hu dolgozta fel, e szerint a 28 ezer kiszivárogtatott oldalon nem említenek magyar céget, de feltűnik összesen nyolc társaság, amelynek van magyar kötődése.

Az európai adóparadicsom illetékesei a Reuters beszámolója szerint tagadták, hogy bármilyen illegális tevékenységhez asszisztáltak volna. „A luxemburgi adórendszer versenyképes, és nem tartalmaz semmilyen etikátlan vagy nem fair elemet” – idézte a hírügynökség Nicolas Mackelt, a Luxembourg for Finance első emberét.

A Reuters korábbi, októberi híre szerint az uniós ellenőrök az amerikai Amazon luxemburgi adószerződéseit vizsgálják, azt gyanítva, hogy a cégóriás profitját a megállapodásokban alulbecsülték, és ezzel jogtalan versenyelőnyhöz juttatták.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Zsidó Távirati Iroda: Orbán pártpolitikai célokra használja a magyar zsidókat

Zsidó Távirati Iroda: Orbán pártpolitikai célokra használja a magyar zsidókat

OTP Bank Liga: Nem bírt egymással a Fehérvár és a Honvéd

OTP Bank Liga: Nem bírt egymással a Fehérvár és a Honvéd

Koronavírus: 31 halott, 1478 új fertőzött Magyarországon

Koronavírus: 31 halott, 1478 új fertőzött Magyarországon