Kés, villa, polgármesterség – gyerek kezébe nem való

Kés, villa, polgármesterség – gyerek kezébe nem való

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
kiss

Tíz évvel ezelőtt majdnem egy egész nyáron át dolgoztam egy Balaton parti vendéglátóhelyen.

Tíz évvel ezelőtt majdnem egy egész nyáron át dolgoztam egy Balaton parti vendéglátóhelyen. A műszakok között és alatt rengeteget hallgattam a legkülönfélébb helyekről összejött törzsvendégek agymenéseit. Akkoriban láttam a Blöfföt és az Üvegtigrist is, és remekül szórakoztam azon, hogy a két film szállóigévé vált szövegeit simán megütő elmésségek röpködtek megállás nélkül a levegőben.

Így aztán a Juhász Oszkár napokban nyilvánosságra került hangfelvételében sem látok sok különöset. 3-4 atyafi jól megszakérti a világot, amiről egyébként látszik, hogy hát úgymond kevés gőzük van. De ők azért hozzáértenek a hadművészethez, a rendészethez, a világpolitikához, meg még egy felkelés megszervezéséhez is. Jó nagyokat tódítanak, kicsit fenyegetőznek, kicsit zsidóznak, kicsit cigányoznak.

Ezt ugyan szeretni nem kell, de ettől még a fenti elmepárbajok változatos témákról, zsidózással, cigányozással, vagy éppen anélkül, vagy esetleg épp heveny keresztényezéssel, nácizással naponta hangzanak el Magyarország-szerte. Feltételezem, nem én vagyok az egyetlen, aki például a kormányváltás előtti években hallott kocsmaasztaloknál romantikus haditerveket szövögetni Gyurcsány Ferenc likvidálására.

Akkor van para, ha ezt valaki polgármesterként, vagy más vezető állami-önkormányzati beosztásban csinálja. Kevés ésszel sok munkát el lehet végezni, de a polgármesterség speciel nem ebbe a kategóriába kellene, hogy tartozzon.

A polgárháborúról való gagyi, gyerekes ábrándozás ráadásul ennek a minősített esete. Polgármesterekről többször ki szokott derülni, hogy segghülyék, de önmagában ez is még egy tolerálható kategória, ha mellette amúgy csöndben teszik a dolgukat. De aki segghülye és még ezen felül olyan dolgokon agyal, amiről pont neki, a magyar állam képviselőjének nem lenne szabad, az veszélyes kombó.

Valószínűleg a paksi atomerőműben sem alkalmaznak olyan ütődötteket, akik arról ábrándoznak, hogy majd mikor a főnök nem néz oda, kivesznek egy uránrudat, feltűnés nélkül hazaviszik a kajásdobozban és atombombát barkácsolnak belőle hátul a pecóban. Nem azért, mert tényleg meg tudnák tenni, de akinél a hülyeség káros ötletekkel párosul felelős beosztásban, ott soha nem lehet elég óvatosnak lenni. Pláne, ha valaki egy nemzeti-állami intézményrendszer képviselőjeként terjeszti az agybajt.

Juhász Oszkár húzzon el. Mindegy, hogy a saját pártja mozdítja el, vagy valahogy máshogy. Senkit nem fog zavarni, ha polgárháborút tervezget kis ólomkatonákkal, csak tegye ezt otthon a négy fal között. De ne polgármesterként. Magyarországon a polgármesteri tisztséget ne lehessen ilyen veszélyes, nemzetkárosító deviancia propagálására használni.

Hozzászólások