szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának pénteki rendkívüli ülése után kiderült: bűncselekmények gyanúja merült fel az ATV által csütörtökön nyilvánosságra hozott jobbikos hangfelvétellel kapcsolatban. Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármestere, aki korábban tagadta, hogy az ő hangja lenne a felvételen, azt mondta: véderősökkel beszélgetett az ominózus hangfelvételen, és az ügyben már tavaly feljelentést tett a gyöngyösi rendőrségen.

Rendkívüli ülést tartott pénteken reggel a parlament nemzetbiztonsági bizottsága az atv.hu által nyilvánosságra hozott hangfelvétellel kapcsolatban.

Az ülés zárt volt, utána a bizottsági ülést összehívó MSZP-s Molnár Zsolt azt mondta: államellenes és személyes adatokkal való visszaélés bűncselekményének gyanúja merült fel az üggyel kapcsolatban. Azt mondta, a nyomozóhatóság döntése, hogy ki ellen indul nyomozás, "nem feltétlenül" Juhász Oszkárral szemben. Hozzátette: Gyöngyöspata polgármestere szavainak van nemzetbiztonsági kockázata, a nyomozóhatóság dolga a felvétel eredetiségének ellenőrzése.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára elmondta: az állampolgárok nincsenek veszélyben, szerinte "ez egy jobbikos belharc, amit az MSZP politikai célokra használ fel".

"Magánbeszélgetés volt"

Az ülés után Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármestere azt mondta: a tavaly tavaszi időszakban volt olyan alkalom, hogy véderősökkel tárgyalt, akiknek "különböző szélsőséges megnyilvánulásaik voltak", amit ő próbált olyan mederbe terelni, hogy "törvényes feltételek mellett tevékenykedjenek" a településen. Juhász szerint azért beszélt ilyeneket, mert "így akarta lecsillapítani a szélsőséges véderősöket". Hangsúlyozta: magánjellegű beszélgetést folytatott, akkor még civilként. A hvg.hu kérdésére hozzátette: az ügyben még akkor feljelentést tett a gyöngyösi rendőrfőkapitányságon.

Mirkóczki Ádám, jobbikos képviselő azt mondta: titkosítva lett a bizottsági ülésen készült jegyzőkönyv, amit a Jobbik sajnál, mert szeretnék, ha világosan látható lenne, hogy kik voltak azok, akik a fesztültség gerjesztésében voltak érdekeltek Gyöngyöspatán és kik voltak a "rendteremtők". A hvg.hu kérdésére ugyanakkor nem akarta megnevezni, hogy konkrétan kivel beszélt Juhász Oszkár, amikor a hangfelvétel készült. Kérdésünkre, a Jobbik érdeklődött-e az ülésen arról, hogy lehallgatták-e őket, igennel felelt. Mint mondta, kaptak is válszt, de az más kérdés, hogy megfelel-e az igazságnak vagy sem.

"Mind az MSZP, mind az LMP abbahagyhatja a hisztit, abba lehet hagyni a folyamatos hivatásos rettegést" - mondta Mirkóczki, aki szerint az ügy érdekessége, hogy a gyöngyöspatai vizsgálóbizottság jelentése hétfőn lesz napirenden a parlamentben. Szerinte a gyöngyöspatai időközi választás óta, amikor jobbikos irányítás alá került a település, nyugalom van. "Most mégis az a fontos valakiknek, hogy folyamatos hiszti legyen" - tette hozzá.

Juhász Oszkár: az ő nyelvezetüket akartam használni

Juhász Oszkár kérdésekre válaszolva elmondta, olyan dologokat próbált mondani a véderősöknek, amik megnyugtatják őket. Magyarázata szerint azért használta többek között a "ledarálni" szót, mert "az ő nyelvezetüket akarta használni".

Juhász Oszkár
©

Arra a kérdésre, hogy kapott-e pézt a Jobbik külföldről, Mirkóczki Ádám annyit mondott: "annyi pénzük legyen azoknak, akik ilyenket leírnak újságokbnan, mint amennyit a Jobbik kap külföldről". "Vannak külföldi kapcsolataink, de pénzt nem kapunk" - tette hozzá. Juhász Oszkár ezzel kapcsolatban azt mondta: a véderősökkel való beszélgetés során a "meggyőzés egyik eszközeként használta" azt a mondatot, hogy ha kell, külföldről is hoznak erősítést.

Arra a kérdésre, hogy miért tagadta le az MTI-nek csütörtökön, hogy az ő hangja hallatszik a felvételen, azt válaszolta: amikor megkeresték, még nem értesült a felvételről. Közölte: nem mond le, gumicsontnak tartja az ilyen és ehhez hasonló ügyeket. "Soha nem mi keressük a balhét" - fogalmazott.

Polgárháború

Az atv.hu egy birtokába került, 2011 májusában készült hangfelvétel alapján csütörtökön arról számolt be, hogy Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere, egy magát a Jobbik országos vezetősége által kinevezett kampányfőnökként meghatározó férfi, valamint két, feltehetőleg a Magyar Gárda utódszervezetéhez, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez tartozó polgárőr egy hosszú beszélgetésben egy bekövetkező polgárháborúról vitatkozik.

A hangfelvétel tanúsága szerint a polgárháború kitörését az egyik polgárőr vetette fel, amire a kampányfőnök kijelentette: nyilvánvaló, hogy lesz polgárháború. „Ezzel nincs gond, mert előbb-utóbb úgyis megtörténik, de akkor kell megtörténnie, amikor a mi nyereségünkkel végződhet.”

Juhász Oszkár egyetértően és magyarázatképp hozzátette: a polgárháborúnak akkor kell megtörténnie, „amikor megfelelően fölkészültek vagyunk létszámban, technikai felszerelésben, mindenben”.

Juhász tavaly májusban még nem látott esélyt a győzelemre: „Most úgy lenyomnának minket, mint a bélyeget. Hétezer olyan rendőrük van, aki állig föl van fegyverezve, és hithű a Zsideszhez. Negyvenvalahány ezer a rendőri létszám, de hétezer, aki olyan aktív, hogy jól kiképzett, az az övéké. Mint a bélyeget, úgy lenyomnának most minket” - magyarázta Juhász, aki egyébként meglehetősen trágár hangnemben tanácskozott társaival. Juhász kampányfőnöke ugyanakkor hozzátette: „A későbbiekben sem lesz arra idő, hogy hetekig-hónapokig háborúzzunk. Itt néhány napon belül le kell darálni azt a fajtát.”

A felvétel kikerülése után Molnár Zsolt MSZP-s képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke péntekre összehívta a rendkívüli bizottsági ülést.

Rendőrök Gyöngyöspatán
©

Juhász: rágalomhadjárat folyik

Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere csütörtökön azt mondta az MTI-nek, hogy nem is hallott arról az atv.hu-n megjelent hangfelvételről. "Ilyen felvételről nem tudok, ilyen megnyilvánulást én nem tettem" - fogalmazott Juhász Oszkár, miután az MTI tudósítója ismertette vele a felvétel tartalmát.

Juhász szerint országos rágalomhadjárat folyik a Jobbik és személye ellen, ha pedig van ilyen felvétel, az szerkesztett lehet és ennek a rágalomhadjáratnak a része. Rágalom ellen pedig nincs orvosság - fűzte hozzá. Az MTI javaslatára, hogy hallgassa meg a hangfelvételt és utána kommentálja, azt mondta: nem tudja, mikor lesz lehetősége erre.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője közölte, pártja álláspontja szerint az atv.hu által nyilvánosságra hozott felvételen egy magánbeszélgetés hallatszik, amelyen Juhász Oszkár a magánvéleményét fogalmazta meg. Hozzátette, hogy pártja éppen ezért nem kommentálja a beszélgetésen elhangzottakat.

Mirkóczki Ádám, aki a nemzetbiztonsági bizottság tagja is, ugyanakkor úgy fogalmazott: a hangfelvétel újabb bizonyíték arra, hogy a jobbikos politikusokat titkosszolgálati eszközökkel megfigyelik, éppen ezért a bizottságon keresztül hivatalos úton az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz fordul, hogy megtudja, "milyen alapon, milyen törvény alapján, kinek az utasítására" rögzítették a beszélgetést, és hogyan kerülhetett nyilvánosságra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gondoskodnak az államtitkári tisztségéből felmentett Kara Ákosról

Gondoskodnak az államtitkári tisztségéből felmentett Kara Ákosról

Kiderült, mi okozhatta 330 gyerek rosszullétét a hajdúsámsoni iskolában

Kiderült, mi okozhatta 330 gyerek rosszullétét a hajdúsámsoni iskolában

Epstein egyik áldozata szerint András herceggel is le kellett feküdnie

Epstein egyik áldozata szerint András herceggel is le kellett feküdnie

Mint régen a kagylóhéj formájú mobilok, olyan lesz a Motorola RAZR összehajtható telefon

Mint régen a kagylóhéj formájú mobilok, olyan lesz a Motorola RAZR összehajtható telefon

Panaszkodnak a magyarok az újsághirdetésben rendelt termékekre

Panaszkodnak a magyarok az újsághirdetésben rendelt termékekre

Napokon belül megnyitja kapuit a világ legnagyobb repülőtere

Napokon belül megnyitja kapuit a világ legnagyobb repülőtere