AIDS elleni küzdelem: az amerikai nagykövet felhívása

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

George H. Walker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából a hvg.hu-nak szánt exkluzív írásában szorosabb nemzetközi összefogást, nagyobb anyagi áldozatvállalást vár a világ országaitól.

December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja. Az AIDS veszély leküzdését célzó, Bush elnök kezdeményezte programra az Egyesült Államok 15 milliárd dollárt fordít. Az idő sürget, a világ többi országának is cselekednie kell. Az amerikai program kiemelkedő forrásokat biztosít, rekordösszeget a nemzetközi egészségügyi kezdeményezések sorában. Készek vagyunk alkalmazni a legcélravezetőbb módszereket, és ezzel reményt adni az AIDS betegeknek, sikerül legyőzniük az alattomos kórt. Az idei AIDS Világnapot a nőknek szentelik, az AIDS megelőzése, kezelése és a gondozói munka a nők egészségének megőrzésére, illetve betegségük leküzdésére összpontosít. ű

George H. Walker amerikai nagykövet
Az USA az idén 2.4 milliárd dollárt fordít az AIDS elleni harcra -- többet, mint amennyit a többi kormány együttvéve, és jövőre még többet juttat e célra. Ugyanakkor Amerika szorosan együttműködik partnereivel, és világszerte támogatja azokat a nemzeti programokat, amelyekkel meghosszabbítható a betegek élete, és enyhíthető szenvedésük. A nemzetközi együttműködés egyébként is központi része az amerikai stratégiának. 2001-ben az USA segített létrehozni az AIDS, Tuberkulózis és Malária Elleni Globális Alapot, és a donorok közül a legtöbbet áldozta az Alap fenntartásához. Az USA szorosan együttműködik a többi donorral, beleértve a nemzetközi szervezeteket, köztük az ENSZ AIDS-ellenes Közös Programját (UNAIDS) és az Egészségügyi Világszervezetet (WHO).

Eljött az ideje, hogy a világ országai egyesítsék erejüket, kötelezzék el magukat az eddiginél jóval határozottabban a HIV/AIDS megállítására - beleértve a pénzbeli kötelezettségvállalást. Az amerikai nép ebben partner, kész mindenkivel együttműködni, aki osztozik az HIV-fertőzés, az AIDS-betegség legyőzésére irányuló erőfeszítésekben. Nincs vesztegetni való időnk.