A múlt fantomjai

Utolsó frissítés:

Úgy tűnik, nincs akadálya, hogy egy politikus minden átvezető szöveg nélkül, mintha mi sem történt volna, támogassa azt, amit nemrég szenvedélyesen lökött félre. A Magyar Nemzet a fenti sodor mentén tálalta a Nomentana-ügyet.

Enyhén szólva, furcsán nézne ki, ha egy vádlott a bíróságon - minden átmenet nélkül - a közbiztonság csapnivaló helyzete miatt kezdené ostorozni a rendőrséget. Erre hajaz, amikor a Fidesz az épülő 4-es metró vonalának hosszabbítását követeli. A párt budapesti frakcióvezetője szerint “Rákospalotától a budaörsi virágpiacig épüljön ki a 4-es metró, mert a vonalhosszabbítás az agglomerációban és a külvárosokban élő több százezer polgár közlekedését jelentősen megkönnyítené.” Ami nyilván igaz. De bizarr a fenti vehemens sürgetés ama párttól, amely 1998-ban kormányra kerülve, az általa elbukott fővárosi önkormányzati választás utáni teljes cikluson át jegelte a tervet.

Ismerve amnéziára hajlamos szavazóinkat – a politikai utilitarizmus felől nézve- a dolog bejöhet. A valamivel nagyobb demokrácia-praxissal rendelkező Egyesült Államokban is George Wallace szegregációpárti, rasszista alabamai kormányzó képes volt arra, hogy a feketék emancipációjának protektora legyen, és az ő voksaikkal kerüljön újra bársonyszékbe. Tegyük persze hozzá: Wallace, pálfordulását előkészítendő, deklaráltan elhatárolta magát múltjától. Meg jóval több időt adott magának, hogy új felfogásával előrukkoljon.

Nálunk viszont, úgy tűnik, nincs akadálya, hogy egy politikus minden átvezető szöveg nélkül támogassa azt, amit nemrég szenvedélyesen lökött félre. Ez a taktika szemlátomást működik. A Magyar Nemzet a fenti sodor mentén tálalta a Nomentana-ügyet. Gondolhatnánk, ez kész politikai öngyilkosság, hisz a fantomcég szóról mindenkinek Kaya Ibrahim és Schlecht Csaba jut eszébe. Hihetnénk, az emberek majd azt mondják, olyan politikusoknak nincs morális alapja riválisaikat elítélni, akik bizonyos cégek révén közvetve maguk is érintettek hasonló történetben. Ám tudjuk, nem így van. Az ilyenféle morál a politikában diszfunkcionális. Különösen, ha a Fidesznek e tekintetben igaza van.

A Nomentana-ügy robbanásveszélyes. Mert azon koalíció fejét vették célkeresztbe ezzel, amelyet négy éve – egyebek között – a hajléktalanok nevére íratott és/vagy fiktív bejegyzésű, adócsalás végett létrehozott politikus-közeli cégekkel szembeni undor segített győzelemre. Gyurcsánynak az igazságszolgáltatás, a parlament és a sajtónyilvánosság előtt számot kellene adnia múltjának fantomjairól. Ha nem teszi, jogos lesz, ha bukik és szégyen, ha győz.