Adócsökkentés: a nyerő javaslat

Utolsó frissítés:

A Fidesz adócsökkentési javaslata kitűnő stratégiai húzás, mert meghatározza a közbeszéd témáját, ugyanúgy, mint a „polgár” szó 1997-ben.

Az adócsökkentés pozitív üzenet – de nemcsak azért, mert populista módon elégíti ki az adózók vágyát. Ezzel nem lehet vitatkozni, hiszen mi lehet a másik álláspont: ne csökkentsük az adókat? Ezt egyetlen kormánypárt sem vállalhatja fel. Főleg nem az a kormánypárt, amely azzal büszkélkedik, hogy a személyi jövedelemadó sávjait csökkentette.

A provokatív Fidesz javaslat a tízszázalékos tb-csökkentésre konkrét és merész javaslat. Számonkérhető. Idegesítő. Rengeteg reakciót vált ki. Az adócsökkentés végtelenségig „szétbeszélhető” téma. A Fidesz az utóbbi napokban éppen ezt érte el. Javaslata a politikai figyelem középpontjába került.

Politikai ellenfeleik és a baloldali, liberális holdudvar a szakértők véleményét visszhangozza: a javaslat felelőtlen, megvalósíthatatlan voltát emelik ki. A szellemi holdudvar azonban nem támadhatja végtelenségig a javaslatot, hiszen a kormánypártok maguk is az adócsökkentés tervével akarják megnyerni a választásokat.

A Fidesz most ismét kitalált egy gumicsontot, amely még nagyon sokáig cibálható. 1997-ben Orbán Viktor pártelnök azt mondta: Magyarországon akár hétszázalékos gazdasági növekedés is lehet. Orbán álmodozott – s az üzenet a választók reményeire, vágyaira épült. Arra, hogy a hetvenes évek óta tartó toporgást végre magunk mögött hagyjuk. Orbán és csapata pozitív volt és az üzenet a cselekvésre futott ki. A tízszázalékos tb-csökkentés ugyanerre a rugóra jár.

A politikai ellenfelek 1997-ben nevetségessé akarták tenni Orbánékat, s ennek során agyonismételték az üzenetet. Most ugyanez történik. Amióta kiderült, hogy tényleg komolyan gondolják az adócsökkentést, s az ígéret konkréttá vált, a politikai ellenfelek rárepültek a javaslatra.

Az átpolitizált légkörben senki nem akadt fenn azon, hogy a 10 százalékos tb-csökkentést nem a Fidesz, hanem a párttal konzultáló üzletemberek javasolták. Azt még nem hagyta jóvá a Fidesz kongresszusa. De ha elfogadja is, - bár a gazdasági élet szereplőinek egy másik nagyívű javaslata az egykulcsos adó bevezetésére már Orbánon fennakadt - a kormányprogram megírásakor még átalakulhat. Eddig mindegyik kormány megalakulása során változtattak az eredeti terveken.

Orbán most veszi hasznát annak a sokszobás politikai lakásnak, amelyet az elmúlt években kialakított. Hoz is, meg nem is, mondta is, meg nem is. Ez azonban nem cinizmus. Racionális politikai kalkuláció.