szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bírálta az orosz ellenzéket a közelmúltban orosz állampolgárságot kapott Gérard Depardieu.

"Az orosz ellenzékiek között is akadnak okos emberek, mint például a jól ismert sakkozó, Garri Kaszparov, de egy dolog, hogy valaki intelligens sakkozó, és más, hogy van-e jól átgondolt politikai programja" - idézte a francia színész egy orosz tévécsatornának adott interjúját vasárnap az Interfax hírügynökség.

Depardieu nyilatkozatában a Pussy Riot együttes ügyét is szóba hozta. Szerinte a lányokból álló punkegyüttes a moszkvai ortodox templomban tartott demonstrációjáért megérdemelte a rá kiszabott büntetést. "Ha a lányok ugyanezt egy mecsetben próbálták volna megtenni, azért valószínűleg az életükkel fizette volna. Ha egy római katolikus templomban kísérelték volna meg, a hívők reakciója feltehetően még sokkal keményebb lett volna, mint az ortodox templomba járó hívőké, ahol az együttes végrehajtotta spontán performance-át. Ám amikor erről Franciaországban beszéltem, az emberek idiótának neveztek" - mondta a színész.
Mint megjegyezte: sok kritika érte az életben, mostanában azért kezdték ki, mert ittasan vezette a motorját. "Rendben, nem vagyok tökéletes, de végül is hús-vér emberek vagyunk" - fogalmazott.

A színész arra kérte az orosz közönséget: ne csatlakozzanak a tömeg kórusához. Gondolkodjanak önállóan, "mert csak egy szabadon gondolkodó egyén képes valami nagyszerűt alkotni".
Depardieu a hazájában a szocialista kormányzat által tervbe vett luxusadó bevezetése miatt bejelentette, hogy elhagyja Franciaországot. Belgiumban vett házat, majd orosz állampolgárságot kapott - személyesen Vlagyimir Putyin elnöktől. A színészt Montenegró kulturális nagykövetnek kérte fel, egy szibériai színház pedig felajánlotta, hogy márciustól szerződteti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!