szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legfeljebb négy héten belül megoldódhat a Szudánban elrabolt Papp István ügye. Helyzetét tárgyalásos úton próbálják rendezni - mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója pénteken, Az Este című műsorban.

Hajdu János hangsúlyozta: céljuk, hogy elrablói békés, tárgyalásos úton engedjék el Papp Istvánt, de annak lehetőségét sem lehet kizárni, hogy a szudáni erők "legutolsó megoldásként" fegyveres szabadításra kényszerülnek. A magyar kormány mindent megtesz a túsz hazatéréséért, ugyanakkor semmilyen váltságdíj kifizetésére sem hajlandó, bár eddig nem is érkezett ilyen követelés - fűzte hozzá. A terrorelhárítók vezetője hangsúlyozta, az emberrablás megoldásában segédkező civil szervezetek annak ellenére is veszélybe sodorhatják Papp István életét, hogy szándékuk szerint valóban meg szeretnék menteni a magyar békefenntartót.

Kiemelte: a héten egy "meglehetősen kellemetlen beszélgetést" folytattak a szudáni biztonsági hatóságokkal; azt kérték Magyarországtól, döntse el, hogy a korábbi megállapodás alapján "egycsatornás rendszer" segítségével kíván mindent megtenni Papp István életéért, vagy pedig a civil szervezetek "előre ki nem taposott útján" kíván haladni. Hajdu János szerint a szudáni katonai erők ellenszenvét az válthatta ki, hogy néhány civil szervezet a szolgálat útját keresztező lépéseket tett.

A Terrorelhárítási Központ munkáját a Külügyminisztérium mellett rengetegen, köztük a szudáni biztonsági szolgálat is segíti, a Magyar Iszlám Közösség és mások - információátadáson túli - egymással párhuzamosan futó, össze nem hangolt cselekedete ezért csak az akció sikerét veszélyezteti - mutatott rá a szakember. Kifejtette: az általa vezetett szervezet célja, hogy a világ bármely pontján bajba került magyar állampolgárnak segítséget tudjon nyújtani.

A jelenlegi szudáni emberrablás esetében ez a feladat nem sivatagi kommandósakciót, hanem a várhatóan sikeres túsztárgyaláshoz a segítségnyújtást jelenti. A szervezet Szudánba utazott munkatársai ezért a Darfúrban létrehozott krízisközpontban működnek együtt a helyi biztonsági erőkkel - mondta.

Hajdú János szerint Papp István iszlám országban történő elrablása nem utal Magyarország terrorveszélyeztetettségének növekedésére, mint ahogyan azt az afganisztáni magyar katonai szerepvállalás sem növeli. Ezzel egy időben a Budaházy György csoportjához hasonlóan a "saját magunk által kinevelt kis terroristák" helyzete is "létjogosultságát vesztette" - mondta.

Papp Istvánt október 7-én rabolták el a szudáni El-Faser városából. A magyar Terrorelhárítási Központ néhány munkatársa ezt követően indult az afrikai országba, hogy kiszabadítsa az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) darfúri békefenntartó missziójának egyéni munkavállalóként szolgálatot teljesítő magyar tagját. A Dabanga nevű darfúri rádióállomás október 11-én kapcsolatba lépett az elrabolt Papp Istvánnal, aki azt mondta, egy számára ismeretlen helyszínen lévő táborban, mintegy 100 egyenruhás jelenlétében őrzik. Az elrabolt férfi az interjú során nyugodtan beszélt, de olykor a könnyeivel küszködött, és azt mondta, tart attól, hogy fogva tartói rátámadnak, vagy megölik.

Schmitt Pál államfő október 13-án köszönetet mondott Omar Hassan Ahmad al-Basir szudáni elnöknek Papp István ügyének megoldására tett eddigi erőfeszítéseikért, és s egyúttal további segítséget is kért a magyar békefenntartó kiszabadításához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Életben van a szudáni magyar túsz egy helyi rádió szerint

Életben van a Dárfúrban elrabolt magyar ENSZ-békefenntartó, akit saját elmondása szerint egy táborban tartanak fogva, ahol száznál is több egyenruhás tartózkodik – közölte egy szudáni rádióállomás, amelynek állítólag telefonon sikerült elérnie a csütörtökön elrabolt Papp Istvánt.

hvg.hu Világ

Elraboltak egy magyar békefenntartót Szudánban

Három ismeretlen támadó rabolta el az ENSZ UNAMID misszió magyar dolgozóját, Papp Istvánt Szudán Dárfúr tartományában csütörtök este - mondta a hvg.hu-nak a misszió szóvivője. Az emberrablók eddig semmilyen formában sem vették fel a kapcsolatot a szervezettel, amely segítséget nyújt a helyi biztonsági erőknek az elrabolt magyar férfi utáni kutatásban. A Külügyminisztérium szerint a kairói nagykövetség, a magyar kormány és az illetékes hatóságok felvették a kapcsolatot a helyi szervekkel, és mindent megtesznek azért, hogy a magyar állampolgár minél előbb épségben kiszabaduljon.

hvg.hu Világ

Továbbra sincs hír a Szudánban elrabolt magyarról

Továbbra sincs hír a Szudánban csütörtökön elrabolt magyar békefenntartóról, Papp Istvánról - közölték a hvg.hu kérdésére budapesti és el-fasheri források. A szudáni hatóságok nagy erőkkel kutatnak a magyar férfi után, munkájukat a budapesti Terrorelhárítási Központ munkatársai segítik majd, akik a hírek szerint kairói megállóval utaztak a helyszínre.

MTI Világ

Az ENSZ vizsgálja a magyar túsz interjújának hangfelvételét

Az ENSZ biztonsági kérdésekkel foglalkozó részlegének (DSS) szakértői elemzik a Szudánban elrabolt magyar ENSZ-békefenntartóval készült telefonos interjú hangfelvételét, azzal a céllal, hogy teljes bizonyossággal meg tudják állapítani: valóban Papp István hangja hallható a Dabanga dárfúri rádióban sugárzott beszélgetésben - közölte a New York-i magyar állandó ENSZ-képviselet kedden.

hvg.hu Világ

Mit tehetnek a magyar terrorelhárítók a magyar túszért?

Önálló lépéseket nem kezdeményezhetnek Szudánban a Terrorelhárító Központ (TEK) munkatársai, akik múlt héten utaztak az afrikai országba, hogy a túszul ejtett Papp István felkutatásában segédkezzenek – közölték a hvg.hu kérdésére a mentőakciót közelebbről is ismerők.

hvg.hu Világ

Minni emberei rabolhatták el Papp Istvánt

A szudáni hadseregből nagyjából két hónapja kivált és egy ismert lázadóvezérhez átállt csoport rabolhatta el Papp Istvánt, az ENSZ UNAMID misszió magyar dolgozóját Darfúrban – tudta meg helyi forrásokból a hvg.hu. Nem ez az első eset, hogy magyarokat rabolnak el külföldön: 1997-ben Csecsenföldön járt így két honfitársunk.

hvg.hu Világ

Milyen szerepe lehet a magyar túsznak a szudáni piramisjátékban?

A dárfúri magyar ENSZ-békefenntartó, Papp István fogvatartói az emberrablással állítólag arra a tavasszal összeomlott piramisjátékra szeretnék felhívni a nemzetközi figyelmet, amelyben a kormányzó párt mellett egyes vélemények szerint a szudáni elnök is érintett lehet. A támadók nem mellékesen elveszett pénzüket is vissza akarják kapni – vélik a dárfúri helyzetet közelebbről is ismerők.