Egy nemrégiben napvilágot látott felmérés szerint az európaiak harminc százaléka vall klasszikus antiszemita nézeteket, hatvan százalékuk pedig úgy véli, a zsidókat érő, mostanában szaporodó atrocitások oka az "Izrael-ellenesség".

A Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában végzett felmérés szerint a megkérdezettek negyvenöt százaléka gondolja úgy, hogy a zsidók "lojálisabbak Izraelhez", mint saját hazájukhoz, harminc százalékuk szerint a zsidóknak "túl nagy a befolyása" az üzleti életben, tizenkilenc százalék látja úgy, hogy a zsidók "csak magukkal törődnek", és tizenhat százalék szerint a zsidók másokhoz képest inkább kerülnek "gyanús ügyletekbe", hogy elérjék, amit akarnak.
A megkérdezettek hatvankét százaléka szerint a növekvő zsidóellenességnek az "Izrael-ellenesség" az oka, "nem az antiszemitizmus", ugyanakkor hasonló azok aránya, akik semmit, vagy alig valamit tudnak az izraeli-palesztin konfliktusról. Az amerikai Rágalomellenes Liga (ADL) rendszeresen végez felméréseket Amerikában is: a legutóbbi szerint az amerikaiak tizenhét százaléka vall klasszikus antiszemita nézeteket és harminchárom százalék hiszi, hogy a zsidók inkább Izraelhez lojálisak.

"Ezek az eredmények azért is aggasztóak, mert a klasszikus antiszemitizmus az Izrael-ellenességgel nagyon veszélyes elegyet alkot" - kommentálta az ADL kutatását a szervezet igazgatója, Abraham H. Foxman. "A legtöbbet talán az a tény árulja el, hogy a válaszolók csaknem kétharmada szerint az európai antiszemita fellángolások oka az Izrael-ellenesség és nem a zsidó-ellenesség: ez azt sugallja, az európaiak utálnák beismerni, hogy visszatérőben van a zsidógyűlölet" - írta Foxman a Washington Postban megjelent cikkében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Valamivel kevesebb tartós adósa van a NAV-nak, mint az előző negyedévben

Valamivel kevesebb tartós adósa van a NAV-nak, mint az előző negyedévben

Arra hiába vár a kormány, hogy a jómódú nők teleszülik az országot

Arra hiába vár a kormány, hogy a jómódú nők teleszülik az országot

Demeter Márta: „Ne haragudjon, már a kérdést sem értem”

Demeter Márta: „Ne haragudjon, már a kérdést sem értem”

Kormányinfó: Novemberben jönnek a kirúgások a közszférában

Kormányinfó: Novemberben jönnek a kirúgások a közszférában

Lovasi András nem csak zenél, újabban lekvárt is készít

Lovasi András nem csak zenél, újabban lekvárt is készít

Erre induljon, ha külföldön keresne munkát

Erre induljon, ha külföldön keresne munkát