Tetszett a cikk?

Egy nemrégiben napvilágot látott felmérés szerint az európaiak harminc százaléka vall klasszikus antiszemita nézeteket, hatvan százalékuk pedig úgy véli, a zsidókat érő, mostanában szaporodó atrocitások oka az "Izrael-ellenesség".

A Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában végzett felmérés szerint a megkérdezettek negyvenöt százaléka gondolja úgy, hogy a zsidók "lojálisabbak Izraelhez", mint saját hazájukhoz, harminc százalékuk szerint a zsidóknak "túl nagy a befolyása" az üzleti életben, tizenkilenc százalék látja úgy, hogy a zsidók "csak magukkal törődnek", és tizenhat százalék szerint a zsidók másokhoz képest inkább kerülnek "gyanús ügyletekbe", hogy elérjék, amit akarnak.
A megkérdezettek hatvankét százaléka szerint a növekvő zsidóellenességnek az "Izrael-ellenesség" az oka, "nem az antiszemitizmus", ugyanakkor hasonló azok aránya, akik semmit, vagy alig valamit tudnak az izraeli-palesztin konfliktusról. Az amerikai Rágalomellenes Liga (ADL) rendszeresen végez felméréseket Amerikában is: a legutóbbi szerint az amerikaiak tizenhét százaléka vall klasszikus antiszemita nézeteket és harminchárom százalék hiszi, hogy a zsidók inkább Izraelhez lojálisak.

"Ezek az eredmények azért is aggasztóak, mert a klasszikus antiszemitizmus az Izrael-ellenességgel nagyon veszélyes elegyet alkot" - kommentálta az ADL kutatását a szervezet igazgatója, Abraham H. Foxman. "A legtöbbet talán az a tény árulja el, hogy a válaszolók csaknem kétharmada szerint az európai antiszemita fellángolások oka az Izrael-ellenesség és nem a zsidó-ellenesség: ez azt sugallja, az európaiak utálnák beismerni, hogy visszatérőben van a zsidógyűlölet" - írta Foxman a Washington Postban megjelent cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
367 forintba kerül egy euró

367 forintba kerül egy euró

Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség

Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség

Késsel fenyegetett meg egy férfit egy teherautósofőr a 8-as főúton

Késsel fenyegetett meg egy férfit egy teherautósofőr a 8-as főúton